Diari digital d'Andorra Bondia
El servei d’Atenció i Mediació està situat al primer pis de la Seu de la Justícia.
El servei d’Atenció i Mediació està situat al primer pis de la Seu de la Justícia.

La meitat de les parelles que van a Mediació acorden la custòdia compartida


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

El servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia ha atès un total de 145 parelles des del mes de gener fins al 27 d’octubre d’aquest any. D’aquestes, 137 van iniciar un procés de mediació que en 118 dels casos es va centrar en la guarda i custòdia dels fills, segons es desprèn de les dades facilitades pel mateix servei. 

Si ens fixem en aquestes 118 parelles que hi van acudir per dirimir qui s’havia de fer càrrec dels fills, n’hi va haver 63 que van acordar la guarda i custòdia compartida, el que suposa un 53% dels casos. Es tracta d’una xifra que ha anat augmentant progressivament al llarg dels anys. En concret, si tenim com a punt de referència el balanç del 2018, ha crescut 11 punts. En canvi, són 31 les parelles que han arribat a l’acord que la mare s’encarregaria de la guarda i custòdia, un 26%, mentre que el 2018 van ser un 42% dels casos, el que suposa una disminució del 16%. Quant a la resta, un  11% dels casos no han decidit encara com serà la custòdia (13 parelles) i només en un cas qui se n’encarregarà serà el pare.

De les 137 parelles que han iniciat el procés de mediació, 87 ho van fer per mediar en la separació, 48 per establir unes mesures paternofilials i tan sols en dos dels casos hi van acudir per mediar en conflictes entre pares i fills adolescents. A més de les 118 parelles que han mediat o estan mediant per la guarda i custòdia, n’hi ha 29 sense fills que han mediat únicament en temes relacionats amb béns patrimonials.

Hi ha ocasions en què el procés de mediació finalitza amb un acord i una sentència judicial; en altres casos, s’atura el procés per buscar un advocat i tirar endavant un procés judicial. També hi ha qui es dona un temps d’espera abans de signar l’acord. La reconciliació i tornar a iniciar la convivència també es dona en menys casos. Finalment, la violència de gènere ha aturat dos dels processos que estaven en marxa.   

Actualment, hi ha 37 parelles que han demanat cita per assistir al servei d’Atenció i Mediació i fer una entrevista informativa per iniciar un procés de mediació. 

Comunicar-se, punt feble
Des del servei, assenyalen que la majoria de les famílies que han demanat una mediació ho han fet perquè els ajudin a millorar la comunicació entre les parts i a la vegada la seva relació parental. Una comunicació que els ha d’ajudar a decidir sobre la guarda i custòdia dels menors, però també sobre com es realitzaran les visites dels pares als fills i com es repartiran les vacances escolars, a més de com es distribuiran les despeses dels fills entre els progenitors i com es repartiran els béns patrimonials conjunts entre la parella.

De fet, tenir una comunicació positiva i efectiva a l’hora de prendre decisions i establir acords mutus és una de les  principals problemàtiques familiars que manifesten les parelles que acudeixen a Mediació. I és que les dificultats en la comunicació són les que provoquen un deteriorament de la convivència en el domicili familiar per a tots els membres que componen la família. 

Altres conflictes que posen en relleu les parelles és compaginar i conciliar la vida laboral i familiar dels fills de manera separada entre els progenitors, ja que abans de la separació la majoria de les tasques de la rutina diària dels fills requeia exclusivament en un dels membres de la parella i amb la separació ho han de fer per igual.

Aquesta convivència familiar s’ha complicat encara més en moments tan difícils com ha estat el confinament per la pandèmia de la Covid-19, destaquen des del servei, en haver d’estar compartint un mateix espai sense poder sortir del domicili familiar ni relacionar-se amb d’altres persones, havent de compaginar el teletreball amb la  gestió de les tasques escolars i el temps dels fills.

La meitat de les parelles que van a Mediació acorden la custòdia compartida

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Admiració per aquelles parelles que posen per davant els seus fills alhora de decidir el tipus de custodia. Una demostració més de que quan dues persones pensen amb els seus fills, els progenitors no tenen problemes en veure'ls.. No es el cas de tothom, ni el meu, per desgracia... Batllia, fiscal de menors i psicòlegs haurien de fer una forta reflexió.. Així com alguna advocada més pendent de cobrar i arruïnar a pares que de pensar en el bé dels nens/es... El Karma torna, tard o d’hora...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte