Diari digital d'Andorra Bondia
David Castillo, soci director del RAM.
David Castillo, soci director del RAM.

La morositat repunta un 5% durant el primer semestre d’aquest any


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

La morositat ha repuntat a Andorra un 5% durant el primer semestre del 2020. Es tracta d’una situació que alguns pateixen i que era previsible en l’actual context de crisi social i econòmica provocada per l’emergència sanitària de la Covid 19. El soci-director del Registre de Morositat (RAM), David Castillo, així ho confirma. Segons ha explicat es tracta d’uns impagaments de deutes associats a “petits consumidors més que de grans empreses”. D’aquí se’n dedueix, ha afegit, que “lògicament el sector més vulnerable són les persones a l’atur i no pas les grans companyies els principals perjudicats”.

Segons Castillo, al llarg d’aquests sis mesos han entrat nous clients a formar part del registre. Pot afirmar que alguns ho han fet “interessats perquè han augmentat els seus impagaments”, però no per això es pot afirmar “amb rotunditat” que tinguin un gran augment de clients fruit de la crisi. A 31 de juliol, segons ha informat, el RAM té 642 clients. Uns clients que com ja han detallat en d’altres ocasions són de tipologies molt diverses i no n’hi ha cap que destaqui particularment. Igualment, ha assenyalat que el total d’impagats ara per ara no la tenen, ja que fan el tancament a 31 de desembre. 

Castillo també ha volgut recordar que el RAM no es dedica a la recuperació dels deutes, sinó que només gestiona la base de dades. Així, quan el morós va a demanar crèdit, apareix en el llistat, i no li’l donen “i això és el que fa que pagui el deute”. En aquest sentit, ha matisat que el seu, en tot cas, “seria un procediment de recuperació passiu, més que el típic que fan les agències de recuperacions, que serà de tipus actiu”. Sobre l’augment de la morositat els pròxims mesos, ha exposat que no són capaços d’establir una tendència  mentre duri la crisi sanitària, perquè “va canviant sense previsió” i les mesures polítiques, sanitàries i econòmiques també “van canviant adaptant-se a aquesta situació”.

morositat
repunta
semestre
any
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic