Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.

La mort d’un home per les seqüeles de la Covid-19 eleva a 53 les víctimes


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La defunció d’un home per les seqüeles del coronavirus va elevar ahir a 53 el nombre de víctimes mortals per la pandèmia de la Covid-19, segons va confirmar el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que va trametre el condol a la família del finat en nom de l’executiu.

El ministre va detallar que es  tractava d’un home menor de 60 anys que va patir la malaltia a l’inici de la pandèmia i que  havia estat molt de temps intubat i ventilat mecànicament. Tot i que ja havia negativitzat la infecció fa temps, el difunt continuava ingressat al centre hospitalari per les complicacions derivades de la malaltia que, finalment, no ha pogut superar.

Així mateix, Martínez Benazet va detallar que des del 12 de juliol passat, inici del rebrot de casos de Covid-19, s’han detectat fins a 122 infectats més després que des de dilluns passat, dia de la darrera actualització, s’hagin diagnosticat 14 nous casos de coronavirus. D’aquesta manera, el total de persones que ha patit la malaltia des de l’inici de la pandèmia és de 977, de les quals es mantenen 70 casos actius, dos menys que dilluns. I és que les darreres 48 hores, Salut ha donat també 16 altes, fet que eleva la xifra de persones que han superat la malaltia a 855.

El ministre, que va voler remarcar que cap dels casos actuals “té gravetat”, ja que són principalment persones “asimptomàtiques” o que presenten “símptomes molt lleus”, va explicar que la taxa de reproducció del virus (R0) “es manté en el 0,5”, dada que va considerar “molt favorable”. No obstant això, Benazet, que va destacar que la taxa d’incidència dels darrers 14 dies seria de 31 casos per cada 100.000 habitants, sí que va admetre que la “incidència és alta” i que es tracta d’una dada que pot perjudicar el país des del punt de vista de les quarantenes i altres mesures restrictives que imposen determinats països.

Amb tot, el titular de Salut va fer una crida a la tranquil·litat i va assegurar que “les dades són realment bones”, i va atribuir l’alta incidència a la capacitat i rapidesa de detecció. En aquest sentit, Martínez Benazet va destacar que les TMA, són “quatre vegades” més sensibles que un altre mètode com les PCR , i va incidir també en una altra característica del Principat respecte a d’altres estats, com és el fet que “tenim una població que surt molt” a la vegada que també rep molts visitants, si bé, majoritàriament els casos que hi ha hagut des del 12 de juliol no han estat relacionats amb el turisme, sinó amb gent del país que n’ha sortit i ha tornat infectada.

El ministre, que va reiterar que l’objectiu és “no tornar-nos a confinar i confinar únicament els malalts i els contactes”, va incidir en la importància de seguir mantenint les mesures per evitar nous contagis (distància, higiene de mans i ús de mascaretes) així com també de tenir una gran velocitat i capacitat de diagnòstic, fer cribratges poblacionals i tenir també una bona capacitat de rastreig.

En aquest sentit, Martínez Benazet va destacar que actualment s’estan portant  a terme entre 300 i 350 TMA al dia, xifra que les pròximes setmanes s’acostarà al miler pels diferents cribratges que es preveu portar a terme. Així, el titular de Salut va recordar que fa dues setmanes es va portar a terme un cribratge als centres sociosanitaris i que només es va detectar un positiu en un dels centres (un treballador de la neteja) on precisament avui es farà un nou control. Pel que fa a la resta, Martínez Benazet va avançar que es tornarà a fer  un cribratge d’aquí a una setmana perquè el protocol elaborat per a aquests tipus de centres preveu que s’hi faci un control mensualment.

Així mateix, el ministre, que va detallar que entre el 10 de juliol  i el 10 d’agost s’han portat a terme fins a 6.387 proves (entre PCR i TMA) va explicar que també s’han realitzat controls a 300 persones que treballen de cara al turisme, personal de l’hostaleria i de les estacions d’esquí, i que tots ells han estat negatius, a la vegada que va anunciar també un cribratge al centre penitenciari per a la setmana vinent. En el cas dels centres escolars, Benazet, que compareixerà novament avui acompanyat de la titular d’Educació i Ensenyament Superior per detallar el protocol, va confirmar que es preveu “cribrar alumnes a partir d’una certa edat i tots els docents”.

Martínez Benazet, que va explicar que s’està en contactes amb l’Acoda de cara a fer un cribratge al sector de la construcció i que també es vol fer amb altres col·lectius, va recordar que aquells ciutadans, especialment els que han estat fora i tornen al país, que creguin que han pogut estar en contacte amb la malaltia es poden fer una prova diagnòstica gratuïta  a l’stoplab de la caserna de bombers, tot i que va fer una crida a “no abusar” del servei i a reservar cita no immediatament, sinó cinc o set dies després del possible contagi. 

En aquest sentit, i per no saturar el servei, el ministre va destacar que s’està plantejant limitar el nombre de proves a una al mes. I és que, com va revelar Martínez Benazet, hi ha hagut casos com el d’una persona que cada setmana ha sortit del país i cada setmana s’ha anat a fer la prova.

Cribratge a tot el personal de la CASS per seguretat

Després que els darrers dies s’hagin diagnosticat quatre casos de coronavirus entre els  empleats de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), fet que ha obligat a confinar 19 treballadors més en ser contactes, Salut portarà a terme avui un cribratge de tot el personal de la parapública. Així ho va anunciar ahir el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, que tot i recordar que les quatre persones afectades pel virus no treballaven de cara al públic i per tant no tenien relació amb els usuaris, va destacar que el cribratge es fa “per a més seguretat”.
D’altra banda, el ministre també va anunciar que el Govern va acordar modificar el decret que establia una capacitat màxima del 30% als locals termals i balnearis, aforament que a partir d’ara es podrà ampliar  fins al 50% de la seva capacitat.

mort
d’un
home
seqüeles
Covid-19
eleva
53
víctimes

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Andorra 4rt país del món de morts per habitant.
ANORRA CONFINADA 2 parte En Septiembre llega de nuevo a nuestros hogares lo mejor de la pandemia estreno muy pronto en los hogares del todo el país

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte