Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la concentració feminista del passat 8 de març.
Un moment de la concentració feminista del passat 8 de març.

La nova llei d'igualtat se centrarà en les problemàtiques de les dones


Escrit per: 
Agències / Foto: T.N.

La llei d’igualtat al tracte i la no discriminació que va aprovar l’executiu d’Antoni Martí a les acaballes de l’anterior legislatura és molt àmplia i no recull totes les problemàtiques que pateixen les dones al Principat. És per això que les associacions feministes es reuniran amb el nou secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, per fixar les línies de cara al futur text.
La llei vigent, feta a partir del Llibre Blanc de la Igualtat que recull els sis col·lectius considerats com a vulnerables com són les dones, el col·lectiu LGTBI, persones amb diversitat funcional i capacitats especials, persones nouvingudes, infància i gent gran, deixa el tema del gènere “molt dispers”, segons admet la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, sobretot tenint en compte que “les dones som la meitat de la població”. Si bé és cert que la llei “va posar molt èmfasi en la dona”, la llei actual ofereix “un marc molt genèric”. Porras veuria amb bons ulls “una llei específica” on quedin explícites “totes les mesures i totes les accions possibles per aconseguir la igualtat entre homes i dones”. Un altre dels projectes a punt de començar a definir-se és l’Observatori de la Igualtat, recollit també en la llei ja aprovada.
Així mateix, l’àrea de Polítiques d’Igualtat fa tres anys que ofereix formacions de perspectiva de gènere i d’atenció a les víctimes als sectors que s’hi vinculen dia a dia. “Ja les hem fet a gairebé tots els àmbits però la feina no s’acabarà”, afirma la cap d’àrea, “perquè el món, les problemàtiques socials i la manera d’intervenir canvien”, a més que és una de les mesures contemplades a la llei per a l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. En el curs, enfocat a cadascun dels col·lectius, se’ls mostra de quina manera han de tractar a les víctimes, és a dir, “què han de dir i què no, com han d’intervenir o els indicadors que mostren les dones maltractades”. 

El codi lila, a revisió

Des de l'àrea de Polítiques d'Igualtat estan treballant per millorar l'eficàcia del codi lila, que és el mecanisme que s'activa a l'hospital quan arriba una víctima de maltractament o abús sexual, permetent que estiguin a la sala d'espera el mínim temps possible i que siguin ateses a una zona íntima i amb un tracte especialment sensible. "Ara a la recepció havien de demanar verbalment l'activació del codi, però tothom sabia a què es referia perquè la sala està plena de cartells". En aquests moments s'està treballant en la possibilitat d'ubicar-hi un adhesiu circular on hi hagi escrit codi lila, de manera que la persona només hagi d'assenyalar-la perquè s'activi el protocol.

igualtat
llei
dones
problemàtiques
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic