Diari digital d'Andorra Bondia
Un pacient amb una malaltia neurològica fa hidroteràpia amb un fisioterapeuta a la nova piscina de l’hospital.
Un pacient amb una malaltia neurològica fa hidroteràpia amb un fisioterapeuta a la nova piscina de l’hospital.

La nova piscina i l’ergometria milloren les teràpies de rehabilitació


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Feia més de quinze anys que la piscina de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell estava en desús. Des del febrer passat s’ha recuperat la instal·lació i s’ha posat en funcionament la nova piscina del servei de rehabilitació, per la qual ja han passat un total de 28 pacients amb diferents patologies que fan entre tres quarts i una hora de piscina acompanyats sempre d’un fisioterapeuta que els ajuda a fer exercicis. L’àrea de rehabilitació de l’hospital atén més de 100 pacients diàriament i està incorporant altres tècniques, com ara l’ergometria, per mesurar el treball muscular.
Segons la cap del servei de rehabilitació, Mercè Avellanet, la hidroteràpia “és molt recomanable per a patologies neurològiques i per a temes relatius a l’àmbit de la traumatologia, perquè persones que no poden recolzar, dins de l’aigua, en estar en desgravitació, es poden moure més i també es mouen millor les articulacions”. A més, Avellanet destaca que la nova piscina “ens dona eines per millorar l’eficiència de la rehabilitació i el pacient se sent millor. Té menys dolor i més capacitat de moure’s, i en alguns casos podem avançar el procés de rehabilitació”. L’experta assegura que moltes patologies “poden ser susceptibles de millorar, una altra molt freqüent és el dolor lumbar, dintre de l’aigua poden fer exercicis i poden recuperar-se”. Des del SAAS no han quantificat el pressupost de la nova piscina, però Avellanet va remarcar que era una partida plurianual i que ha estat important perquè s’ha canviat tota la piscina, tant el material com el circuit, i a més s’han instal·lat plaques solars per fer-la més sostenible. Aquestes plaques escalfen l’aigua de la piscina, que ha d’estar entre els 32 i 33 graus. Avellanet remarca que hi ha “un control molt exhaustiu” de la temperatura i de les condicions del manteniment.
La cap de l’àrea destaca que el SAAS ha apostat pel servei amb la nova piscina perquè “és un recurs que no existeix al país i que ens permetr atendre persones que d’una altra manera seria més complicat”. A més, també s’ha invertit en l’aparell de l’ergometria amb consum d’oxigen. Aquesta prova “ens permet quantificar i veure quin és el millor exercici per a la recuperació”, va comentar Avellanet. Segons la cap de rehabilitació de l’hospital, la prova “és bàsicament per a pacients cardiòpates o amb patologies respiratòries o per a qualsevol persona que hagi de fer exercicis, que és una de les bases de la rehabilitació”. Aquest aparell ja està adquirit i en breu es posarà en funcionament. Amb aquesta prova els experts mesuren el consum d’oxigen i de CO₂ que fan els pacients en el moment que fan l’exercici.

nova
piscina
ergometria
teràpies
rehabilitació
milloren
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic