Diari digital d'Andorra Bondia
Estat actual dels treballs de construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla comunals.
Estat actual dels treballs de construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla comunals.

La pandèmia i la manca d'estocs, causes del retard de la finalització del tanatori nacional


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

La construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla del Comú d'Escaldes-Engordany es troba en la fase final de la seva execució, segons ha informat el Govern. La previsió és que "molt properament" el servei entri en funcionament, sense especificar, però, amb quin calendari es treballa. 

Són diversos els motius pels quals s'ha produït un considerable retard en els treballs, de manera que l'execució de l'obra s'ha allargat més enllà dels termini inicialment previs. Així, hi ha hagut diversos inconvenients de força major, entre els quals destaca sobretot els efectes de la pandèmia.

Des de l'Executiu s'afirma que "cal tenir en compte que si bé l'estructura i els elements arquitectònics de l'edifici són els habituals en el sector de la construcció del nostre país, les instal·lacions i els equipaments són molt singulars, atesa la finalitat de l'edificació". En aquest sentit, s'atribueix l'enderreriment a la manca d'estocs al mercat pel que fa als equips propis de túmuls funeraris, dispositius de conservació de difunts i sala s'autòpsies, entre d'altres ja que són elements "molt específics". També afimen que s'ha de tenir en compte que el nombre de fabricants d'aquestes instal·lacions "és molt limitat". És precisament per aquests motius, insisteixen, que la pandèmia ha tingut un impacte directe en el retard del subministrament d'equips i elements de les instal·lacions.

Aquest retard en el subministrament d'equips també ha provocat haver de posposar tasques pròpies de ram de paleta i acabats, algunes de les quals no poden ser completades fins que tots els elements de les instal·lacions no han estat col·locats. 

Cronologia de la infrastructura 

Fa justament 4 anys, al febrer del 2017 una iniciativa ciutadana va recollir més de 600 signatures d’escaldencs amb dret a vot que demanaven al Comú d'Escaldes-Engordany, que tornés a instal·lar a la parròquia un tanatori i una sala de vetlla de manera immediata.

El setembre d'aquest mateix any, el Govern va aprovar el conveni amb el Comú d’Escaldes-Engordany per realitzar conjuntament la construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla comunals. Llavors també es va decidir que la infraestructura s’ubiqués en un terreny situat just al costat de la capella de la clínica Meritxell. 

Al mes d'octubre quan es va signar el conveni anunciat un mes abans, el ministre d'Ordenament Territorial va avançar que el tanatori tindria un cost global d’entre 1,2 i 1,8 milions d’euros, assumits a parts iguals per l'Executiu i el Comú. Torres va voler deixar clar que es tractava de les estimacions amb què es treballa de cara a preveure les partides corresponents als pressupostos per al 2018.

El gener del 2018 es va donar a conèixer el projecte guanyador del concurs d'idees convocat per a la construcció del tanatori nacional, el guanyador del qual va ser l’arquitecte Josep Travé. Posteriorment, aquest arquitecte va elaborar el projecte d'execució.

El juny del 2018 el Govern va aprovar la suspensió de la licitació de les obres de construcció del Tanatori Nacional i les sales de vetlla comunals d’Escaldes-Engordany. Una mesura adoptada a l’espera que el Comú d’Escaldes-Engordany aprovés el suplement de crèdit necessari que la corporació local aportarà per a la construcció d’aquest edifici. 

El desembre del 2018 el Govern va adjudicar la construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla comunals per un import de 2,9 milions d’euros. La previsió era llavors que els treballs tinguessin una durada de 13 mesos i serien finançats de forma conjunta amb el Comú escaldenc.

Les obres van arrencar, finalment, el febrer del 2019 amb la previsió que en tretze mesos el país disposaria del nou tanatori i les sales de vetlla. 

A principis de juliol del 2019 van finalitzar els treballs d’excavació de la roca i també els de perforació dels ancoratges d’estabilització de l’excavació.

 

recta final
obres
execució
tanatori nacional
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic