Diari digital d'Andorra Bondia
Esquiadors a les pistes d'Ordino Arcalís.
Esquiadors a les pistes d'Ordino Arcalís.

La pandèmia obliga Ordino Arcalís a ajornar les inversions previstes al pla director


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Ordino-Arcalís

Els efectes econòmics que ha deixat la crisi sanitària de la Covid-19 han impactat de ple en el sector de la neu i en el cas d'Ordino Arcalís, la conseqüència més immediata serà un ajornament de bona part de les inversions previstes en el pla director de l'estació, tant algunes de les que s'havien d'executar per l'hivern que ve com també les de més calat que es volien fer d'aquí a una o dues temporades. El pressupost previst no canviarà, però es tardarà més a liquidar-lo. "Arran de la pandèmia és evident que les inversions s'hauran d'allargar en el temps", ha afirmat el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, que ha defensat que el pla director de Secnoa és "un document viu que es va adaptant en funció de la situació", per tant, "era difícil mantenir les inversions tal com les teníem".

D'aquesta manera, el consell d'administració de Secnoa ha decidit donar prioritat per l'hivern que ve a la creació del nou Mirador Solar Tristaina, amb una inversió de 500.000 euros, en comptes de fer la reestructuració de l'Hortell i l'edifici de taquilles que preveien la mateixa aportació i que es deixaran per la temporada 2022-2023. Igualment, s'ha ajornat també per la temporada 2022-2023 la remodelació i ampliació el restaurant de la Coma i fer la passarel·la per comunicar el restaurant amb el telecabina Tristaina, però en canvi sí que es farà la redistribució de l'escola d'esquí de l'edifici Planells. Pel que fa a les grans inversions no es preveu que es puguin dur a terme fins que es generi un resultat net acumulat positiu de més de 2 milions d'euros. Així, els 890.000 euros del telecadira Abarsetar i els 4,4 milions per al nou telecadira La Basera que s'havien d'invertir la temporada 2023-2024, no es preveuen fins els anys 2028-2029 i 2029-2030, respectivament. Pel que fa al telecadira Les Bases, en el qual s'havien d'invertir 1,1 milions la temporada 2024-2025, s'ajorna fins a la 2030-2031. "El volum total de les inversions és el mateix, però dilatat en el temps", ha concretat la cònsol menor, Eva Choy. Mortés, però, ha volgut deixar clar que així com per ara s'han endarrerit les inversions, si la situació econòmica i dels mercats canvia en positiu, "es poden avançar. Anirem fent en funció de les necessitats", reconeixent que "hi ha una gran incertesa a nivell mundial" i que la voluntat "és fer les coses de la millor manera perquè aquest projecte vagi endavant".

I és que no ha amagat que Secnoa, gràcies a l'operació que va permetre l'entrada de Saetde com a accionista majoritari, ha pogut afrontar la situació molt mmillor. Sense aquest escenari, "amb l'hivern que hem tingut, el Comú s'hauria trobat en un situació complicada, ratllant el tancament de l'estació", ha admès, afegint que formar part de Grandvalira ja que "l'entorn en què ens movem no tingui res a veure amb el d'abans. Tenim una situació privilegiada".

Planta de compostatge
La consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó ha traslladat a la corporació el neguit dels veïns de la Cortinada per la instal·lació d’una planta de compostatge. Des de la majoria, però, el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Betriu, ha remarcat que s’han tingut converses amb ells i que se’ls ha explicat que no es construirà cap edificació i que tan sols s’hi tractaran residus comunals, com herba i branques, a més de garantir que no han de patir per les males olors perquè no hi seran. Tot i així, un altre dels elements que preocupen és l’accés, ja que el camí actual es troba en molt mal estat. Amb tot, des de la majoria s'ha recordat que es tracta d’una urbanització privada i que correspon als propietaris arranjar els vials, fer les voravies i el serveis pertinents per després cedir-ho al Comú. Segons Mortés el 75% de propietaris estarien disposats a fer-se càrrecs dels treballs i ara falta veure com es pot arribar a un acord per completar el cost total. El cònsol s'ha mostrat obert a trobar solucions, fins i tot, que d’entrada la corporació assumís el 25% restant i que posteriorment els veïns a qui correspongui tornin el diners. Una fòrmula “prevista a la llei”, ha afirmat.

Hotel Casamanya
El Comú d’Ordino i el Quart han creat una taula de treball per tal de poder trobar un ús per a l’antic hotel Casamanya. La decisió ha estat criticada per la consellera de l’oposició de MovemOrdino, Sandra Tudó, en considerar que la majoria no la té en compte i ha denunciat el “secretisme” amb què considera que s’actua en aquest tema.
El cònsol major, però, ha defensat que la taula només té sis membres (tres del comú i tres del quart) perquè sigui “més àgil” i ha explicat que la voluntat és poder arribar a convocar el concurs públic per la concessió de l’antic hotel. “M’agradaria acabar el mandant amb aquest tema solucionat”, ha afirmat. Per ara tenen 3 ofertes fermes, entre les quals reconvertir l’hotel en habitatges per als treballadors el futur laboratori de Grifols o l’obertura d’un supermercat. La voluntat és poder trobar un projecte “que aporti valor”.

Andorra
Ordino
arcalís
inversions
pla director
pandèmia
mortes
Comú
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic