Diari digital d'Andorra Bondia
Espot va qualficar dissabte les perruqueries com un servei “semiessencial”.
Espot va qualficar dissabte les perruqueries com un servei “semiessencial”.

A la perruqueria, només amb cita prèvia, mascareta i peücs


Escrit per: 
A. L. / M. P. A. / Foto: BonDia

Va ser probablement una de les qüestions més pintoresques però que més curiositat va generar en la compareixença televisiva del cap de Govern, Xavier Espot: ¿obriran per fi les perruqueries i barberies el 18 de maig? Aquesta és en realitat l’esperança del sector. Però Espot no es va acabar de mullar dissabte, tot i considerar-lo un servei “semiessencial”, ni ells ho tenen del tot clar, tot i que confien a ser inclosos entre els comerços que puguin reobrir en aquesta tercera fase. Així que per si de cas ja han començat a preparar una normativa de seguretat que s’inspira en les que ja circulen entre els professionals espanyols però que molt probablement caldrà modificar perquè el Govern, diuen, encara no els ha facilitat cap document ni cap directriu.

El que és evident és que el servei que oferiran les perruqueries serà diferent del que estàvem acostumats fins ara, i que adaptar-se a les exigències de distanciament social i a la normativa de seguretat serà costós. Ho explica Jèssica Alcalá, l’encarregada de la franquícia de Cebado a la capital. És un cas privilegiat –admet– perquè el local disposava ja de dos pisos, la planta baixa per a les perruqueres i el pis de dalt per a l’esteticista. El que faran, diu Alcalà, és dividir el local i crear, de fet, dues perruqueries separades, amb entrades diferents i professionals diferents –dos per planta– atenent el servei, de manera que no coincideixin i que en cas de contagi no caigui tot l’equip. Això anirà acompanyat òbviament d’una reestructuració, a la baixa, del nombre de tocadors: fins ara n’hi havia set; quan reobri es veuran reduïts a quatre, tres a la planta baixa –amb un tocador buit de separació entre clienta i clienta– i el quart, a dalt. Amb els rentacaps, igual.

Alcalá adverteix que això és possible perquè les dimensions del local són generoses, però es posa en la pell de perruqueries més modestes, que a la pràctica es veuran obligades a reduir a la meitat l’aforament i per tant el volum de clients que puguin atendre: “És que potser no els surt a compte obrir!”
A banda de la reorganització de l’espai interior, els canvis es percebran també en la forma d’acollir la clientela: tots els serveis seran amb cita prèvia, perquè desapareixerà la tradicional sala d’espera, i les clientes hauran d’esperar al carrer que acabi el servei anterior i que el personal desinfecti el material i el tocador. També desapareixen els obsequis de cortesia –ni caramels, ni te, ni cafè ni pastetes. Fins i tot les revistes. Com a molt, una ampolleta d’aigua individual. I per accedir-hi, caldrà calçar uns peücs o passar les sabates per una catifa desinfectant. Amb la mascareta reglamentària, és clar, i millor de les que es lliguen a les orelles. Una vegada asseguda al tocador, la clienta rebrà una bata i una tovallola d’un sol ús. Si són de roba, es rentaran immediatament després del servei. I pel que fa a les professionals, hauran de vestir a l’interior del local una muda o uniforme diferent de la roba de carrer, incloses les sabates. El material de cada perruquera, en fi, serà d’ús exclusiu i no el podrà compartir amb les companyes.

Tot això, és clar, de moment i mentre no arriben les instruccions de Salut. Però el que està clar és que existeix una gran expectació i una gran necessitat que perruqueries i barberies obrin. Només cal que mirin els caps –i els cabells– dels vianants amb què es creuen cada dia pel carrer. A Cebado, per exemple, la llista d’espera és ara mateix d’una setantena de clientes, el triple de l’habitual. De fet, fins i tot es plantegen contractar una perruquera més per donar l’abast.

perruqueria
cita prèvia
mascareta
peücs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic