Diari digital d'Andorra Bondia
La seu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
La seu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

La petició de 20 setmanes per a les mares autònomes, al raonador


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

La demanda expressada per la fisioterapeuta Eva Sánchez, que està embarassada i treballa per compte propi, perquè es consideri un avançament en l’allargament fins a vint setmanes de la baixa de maternitat per a les dones que són autònomes arribarà els pròxims dies al raonador del ciutadà. Així ho ha manifestat la mateixa afectada, “a veure si per aquí aconsegueixo alguna cosa”. També ha explicat que la petició ha obtingut diversos suports i adhesions a les xarxes socials: “molta gent m’ha felicitat i ha compartit la publicació”. 

En el seu escrit, Baixa de maternitat essent autònoma, publicat dilluns al BonDia, Sánchez recorda que la baixa de maternitat de vint setmanes per a les treballadores per compte propi s’aplicarà a partir del 17 de setembre, quan entra en vigor el nou període de descans per maternitat, de manera que si com és el seu cas “donés a llum entre el 2 de febrer del 2019 i el 16 de setembre del 2019, et corresponen setze setmanes, i no vint com a la resta de mares”. 
En la seva opinió, aquesta situació la fa sentir  “discriminada i menyspreada”. Per això demana que si es canvia la llei que es faci “per a tothom, al mateix temps”. També afegeix que “si volem igualtat que sigui en tots els aspectes”, perquè creu que només d’aquesta manera “l’embaràs no perjudicarà laboralment cap dona”.
Per la seva banda, en una consulta sobre la qüestió realitzada a la CASS, l’organisme afirma que no li pertoca efectuar valoracions amb relació a les lleis aprovades pel Consell General. Així doncs, la  seva determinació és mantenir el mateix criteri d’aplicació de la modificació del temps de descans per maternitat i paternitat que es va fer per als assegurats l’1 de febrer 2019. És a dir, la CASS aplicarà l’allargament del temps de descans per a les persones que estiguin de baixa en data 17 de setembre o que la sol·licitin a posteriori. 

petició
20 setmanes
Marés
autònomes
Raonador
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic