Diari digital d'Andorra Bondia
La plataforma contra l’autopista elèctrica farà accions de protesta
La plataforma contra l’autopista elèctrica farà accions de protesta

La plataforma contra l’autopista elèctrica farà accions de protesta


Escrit per: 
Redacció

La declaració d’impacte ambiental favorable al projecte de la línia d’alta tensió Foradada del Toscar (Osca) - la Pobla de Segur (Pallars Jussà), que la Generalitat va publicar el 7 d’abril passat al Diari Oficial, portarà la Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica a fer accions informatives i de protesta contra el projecte. La plataforma creu que  resulta “inacceptable” i suposa un “autèntic atemptat contra la salut pública” per “l’obstinació” de Red Eléctrica de España (REE) a no modificar ni un mil·límetre el traçat d’aquesta línia, construïda tan a prop de les poblacions afectades que en diversos casos els cables arriben a sobrevolar habitatges habitats. La plataforma vol demanar a la Generalitat que exigeixi a REE redefinir el projecte al seu pas per nuclis habitats.
La plataforma diu que les afeccions en la salut que causarà als habitants de les poblacions afectades és el que genera més indignació i creu que Red Eléctrica “s’entesta a no modificar el traçat” per evitar haver d’acollir-se a la legislació vigent, que podria obligar-la fins i tot al desmantellament de la línia. Pel que fa al pas d’aquest corredor, de 220 kV, pel Pallars Jussà, passa a 350 metres de Torre de Tamúrcia, a 3,6 metres de Torogó, a 160 metres d’Espluga de Serra, a 230 metres de Serradell, a 8 metres de la Borda de Seix-Serradell, a 680 metres de Toralla i a 570 d’Erinyà. A la Pobla de Segur passa a 12 metres d’unes cases d’una urbanització.  
La declaració favorable de la Generalitat diu en el punt 6.1, “Condicions sobre l’alternativa escollida”, que “prèviament a l’inici de les obres el promotor ha de clarificar les discrepàncies sobre l’afectació en nuclis o edificacions per un suposat incompliment de les distàncies mínimes de línies elèctriques d’alta tensió respecte a nuclis habitats que determina tant la normativa vigent com els criteris estandarditzats”. Les accions a realitzar s’aniran concretant en properes reunions de la plataforma. 
D’altra banda, l’Agència Catalana del Consum (ACC) aposta per resoldre a través de la mediació i l’arbitratge el problema que enfronta els veïns de la Torre de Capdella (Pallars Jussà) amb Endesa per l’IVA que han de pagar pel consum elèctric. La directora de l’ACC, Montserrat Ribera, va explicar que els acords signats per liquidar les factures impagades entre veïns i la companyia, arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia que donava la raó a Endesa en considerar que tributava correctament la taxa, “podrien contenir alguna clàusula abusiva”.

alta tensió
Pobla de Segur
autopista elèctrica
accions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic