Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’una estació nivometeorològica.
Imatge d’una estació nivometeorològica.

La plataforma de gestió multiriscos processarà imatges de satèl·lit i drons


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Cenma

Fruit de la posada en marxa del primer Data Hub nacional, neix la primera plataforma de gestió multiriscos. Tal com va dir el director d’Actua Innovació i Investigador del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), Marc Pons, en la presentació del Data Hub, aquesta plataforma de processament de dades s’aplicarà primerament al sector del turisme, de mobilitat i també de medi ambient. Però la següent àrea en la qual s’utilitzarà és en la de l’àmbit de Protecció Civil. A través d’aquesta plataforma de gestió de dades es vol tenir una aplicació i programa que gestioni de manera conjunta tota la informació, ara dispersa en diferents ministeris i departaments, i que sigui compartida per tots els agents que intervenen en les emergències i els riscos. S’ha començat pel risc d’inundacions i el següent projecte és el del risc d’allaus. 

Pons explica que són diverses les fonts d’informació per prevenir i estudiar el risc que hi ha d’inundacions. D’una banda, hi ha una desena de medidors d’alçada del cabal dels rius que es troben a llocs alts, també hi ha les mesures de les estacions meteorològiques de Medi Ambient i del Cenma. I de l’altra, es fa una seguiment del mantell nival que gestiona el Cenma, a més de les estacions que controlen el cabal del riu a zones més baixes del riu que depenen de Medi Ambient. “Totes aquestes dades seran gestionades des d’una única plataforma i podran ser consultades i generaran tocs d’alerta a tots els actors que intervenen en el pla d’emergències”, va informar Pons. Es preveu que la nova eina estigui totalment operativa la primavera vinent, coincidint amb l’època que el riu baixa més ple i el risc d’inundacions creix.

Experimentació i recerca

D’altra banda, Pons va explicar que la plataforma de gestió multiriscos disposarà d’una nova eina que “permet afegir dades noves i incorporar noves tecnologies que generin més informació”. Així, està previst que tant pel que fa al risc d’inundacions com al d’allaus, es puguin obtenir fotos per satèl·lit i amb drons que “permetran mesurar superfícies nevades en alta muntanya per saber la quantitat d’aigua emmagatzemada i acumulada en forma de neu que hi ha i que a la primavera es fondrà i baixarà al riu”, va avançar Pons.  Ja s’han fet les primeres proves de les noves tecnologies amb imatges de satèl·lit i de drons i ara està previst passar-ho a l’operativa de la plataforma. 

Pons destaca que la nova plataforma serà clau en l’estudi dels fenòmens. “Fomentarà l’experimentació i la recerca”, va dir. Així, segons el director d’Actua Innovació, la plataforma permetrà, a més d’unificar totes les dades i processar-les, provar nous sensors i noves aplicacions per sumar més informació nova. Però també permetrà tenir un històric de totes les dades que serà clau per a l’estudi i recerca dels fenòmens. 

En aquest sentit, el director de Protecció Civil, Francesc Areny, va destacar que totes aquestes dades permetran oferir “unes alertes primerenques”. Això, però, suposarà en l’àmbit de la gestió de les emergències “millorar i reduir considerablement el temps de resposta davant d’una possible inundació o allau, per exemple”, va comentar el responsable de Protecció Civil. 

Segons Areny, des del departament “ja feia temps que esperaven una eina com aquesta a través de la qual disposar de totes les dades que tenen des d’Ordenament Territorial, Medi Ambient, les estacions meteorològiques, les del riu, etcètera”, va manifestar. 

El director de Protecció Civil va qualificar la plataforma d’“eina vital gràcies a la qual sabrem més dels fenòmens i podrem tenir una millor i major previsió”, va assegurar. 

La plataforma serà en format electrònic i disposarà d’un sistema d’alerta que podrà executar-se o bé a través de correu electrònic o bé a través d’aplicació mòbil. Actualment estan configurant els nivells de cabal del riu i altres mesures a partir dels quals s’activaran aquestes alertes. 

Els primers actors que intervindran en aquesta plataforma de gestió multiriscos serà Actua Innovació, Ordenament Territorial, Medi Ambient, Cenma i Protecció Civil. Serà Protecció Civil qui activarà els agents que intervenen en les emergències, com són els bombers, els comuns, la policia i el COEX, entre d’altres. 

plataforma
gestió multiriscos
processar
imatges
satèl·lit
drons

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte