Diari digital d'Andorra Bondia
Durant el dia d’ahir van contiuar caient rocs i la pluja va afavorir que no s’aixequés gaire pols.
Durant el dia d’ahir van contiuar caient rocs i la pluja va afavorir que no s’aixequés gaire pols.

La pluja afavoreix el procés de purga a la zona de l’esllavissada


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La pluja que va caure la nit del dilluns i gran part de la jornada d’ahir va accelerar el procés de purga a la zona de la Borda Sabater, davant del Punt de Trobada, on el 10 d’agost passat hi va haver una esllavissada. Segons va assegurar Josep Maria Huertas, cap del gabinet tècnic del ministeri d’Ordenament Territorial, ahir hi va haver despreniment de pedres i rocs a la zona, però en tot moment va estar controlat pels tècnics que hi ha a la zona. Des del Govern van informar que la caiguda de rocs entra dintre del que estava previst, i la magnitud de la mateixa es troba en uns paràmetres de normalitat. Totes les fissures estan controlades pels sistemes d’alta precisió geològics que es van instal·lar dilluns. En cas que el sistema alerti de cert grau de perillositat es preveu fer algun tall puntual al trànsit com a mesura de seguretat preventiva, tot i que des de l’executiu van afirmar ahir que, per com estan anant les coses, no es preveu, ara per ara, cap despreniment excessiu.
En aquests moments s’estan produint purgues a la part central del terreny, i de moment, sobre el magatzem del Comú de Sant Julià de Lòria no s’ha registrat cap gran moviment. Aquesta part es troba en molt mal estat i els tècnics van avançar que s’esperava que hi cai-gués la roca.
A la carretera General 1 la circulació es va dur a terme amb normalitat durant la jornada d’ahir, tot i que es manté el dispositiu policial a banda i banda per si fos necessari interrompre momentàniament el trànsit en cas que s’aixequi més pols del compte arran de les purgues, ja que això dificultaria la visibilitat. En aquest sentit, cal destacar que la pluja està contribuint que no hi hagi tanta pols. Durant ahir al matí es van registrar retencions a aquesta zona, sobretot en sentit nord direcció a Sant Julià de Lòria. Cal afegir que a banda dels efectius policials també hi ha els bombers fent tasques de vigilància.
Altres àrees del Govern també estan pendents de la situació, com és el cas del Centre Nacional de Trànsit, que va girar l’orientació d’una de les càmeres que enfocava primerament els vehicles en sentit sud des de la part baixa del Punt de Trobada, i que ara s’ha girat i apunta directament a la zona de l’esllavissada com una mesura de vigilància i precaució, apunten des de Mobilitat. A les webcams de Mobilitat.ad es pot fer un seguiment de com transcorre el trànsit justament per la zona afectada per l’esllavissada.
Ahir es van fer alguns talls de trànsit per la caiguda d’alguns rocs. Des de l’executiu van explicar que van ser talls preventius i intermitents i d’una durada de poc més de tres minuts. “Es fan per la polseguera que pugui produir i la manca de visibilitat, tot i que gràcies a la pluja aquesta ha estat reduïda, perquè amb els rocs que han caigut la polseguera hauria estat impressionant”, va admetre Huertas.
Des del Comú de Sant Julià de Lòria van afirmar ahir que continuen avaluant els informes i que encara no s’ha pres cap decisió sobre demanar responsabilitats.
Els despreniments, però, no van provocar incidències rellevants, segons van informar ahir els bombers. Des del COEX es va fer algun treball puntual de neteja de la carretera per la caiguda de sorra i pedres petites.

L’estudi de la zona durarà més d’un mes

Els sistemes geològics de precisió que van arribar dilluns a la zona on va tenir lloc l’esllavissada van permetre als tècnics topogràfics recollir dades actualitzades en cada moment sobre l’angle i la distància de les pedres. El sistema que s’hi va instal·lar mesura les dianes situades a la zona i ho sistematitza tot automàticament per després enviar-ho per GPS als tècnics que controlen la zona. “Això permet estudiar el moviment d’aquest despreniment”, va informar Huertas. El responsable dels tècnics va explicar ahir que tot i la precisió d’aquests estudis es pot trigar més d’un mes per tenir dades fiables que determinin quina protecció s’ha de posar. Huertas va remarcar que l’esllavissada és “un fenomen local provocat per l’excavació”, i que com a tal “el risc està controlat, vigilat i en seguim l’evolució”. I va afegir que de totes les pedres i grans rocs que van caure ahir, cap va creuar a la carretera “perquè hem deixat espai sufucient darrere del mur que s’ha instal·lat perquè hi caiguin els rocs”. Segons Huertas, tot i estar a la mateixa zona, el risc que hi ha a sobre del magatzem comunal és un altre. “Hi ha moltes fissures i s’ha produït un moviment de terreny que també estudiem.”

pluja
afavoreix
purga
esllavissada
zona
procés

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte