Diari digital d'Andorra Bondia
De moment s’han portat a terme tres anys de tractament anticonceptiu.
De moment s’han portat a terme tres anys de tractament anticonceptiu.

La població de coloms es redueix gairebé a la meitat en cinc anys


Escrit per: 
Redacció/Foto: A.S.U.

La Seu d’Urgell ha aconseguit reduir en cinc anys la seva població de coloms a gairebé la meitat (45,65%) amb l’ús d’anticonceptius (Ovistop 0,08% Nicarbazina) i sense la necessitat de fer cap captura. Aquesta dada és “molt significativa” tenint en compte que durant un període de temps entre l’any 2017 i l’any 2018 es va haver d’interrompre aquest tractament a causa de les obres realitzades a la Catedral, punt de la ciutat que acull la major colònia de tot el nucli urbà. Per aquest motiu, s’ha de considerar que només s’han portat a terme tres anys de tractament anticonceptiu complet.

Aquest tractament anticonceptiu s’ha subministrat en tres punts de la ciutat: Catedral, biblioteca i escola Pau Claris. A les zones de la ciutat on el tractament s’ha pogut realitzar els cinc anys complets, com a la biblioteca, la població de coloms s’ha reduït en un 85% i pràcticament ha desaparegut. L’any 2014 la Seu d’Urgell va ser un dels primers municipis catalans a gestionar la seva població de coloms a través del sistema d’anticonceptius.

Cada matí a primera hora una màquina escampa la dosi necessària (10 grams per colom) segons el nombre de coloms presents a cada punt. En cadascun dels punts també hi ha instal·lades càmeres que permeten comprovar com els coloms consumeixen el medicament anticonceptiu en pocs segons i que cap altra espècie s’hi acosti. També es realitza un seguiment dels nius localitzats a la Catedral, observant com a mesura que avançava el tractament les postes d’ous desapareixien, fet que confirma l’efectivitat de l’anticonceptiu.

Tot el tractament té un seguiment per part dels biòlegs que ajusten el sistema per tal d’extreure’n el màxim rendiment. Cal remarcar també que aquest anticonceptiu no afecta altres espècies, altres animals o els humans ni tampoc té cap risc per al medi ambient. Abans d’implantar aquest mètode anticonceptiu es capturaven aproximadament uns 1.000 coloms a l’any sense obtenir una reducció permanent de la població.

Des del 2014 no s’ha capturat cap més colom i amb l’anticonceptiu la població ha anat davallant progressivament. L’anticonceptiu redueix els naixements de coloms de forma que no es reposen els individus que van morint a causa de la mortalitat natural de l’espècie, que és molt elevada. Amb aquest sistema s’aconsegueix tenir una població controlada de forma respectuosa amb els coloms, és a dir, sense necessitat de fer captures i sacrificar-los. 

població
coloms
redueix
meitat
cinc anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte