Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller de Territori, Damià Calvet, en una reunió amb el sector ramader per parlar de la problemàtica dels atacs de l’os.
El conseller de Territori, Damià Calvet, en una reunió amb el sector ramader per parlar de la problemàtica dels atacs de l’os.

La població d’ossos s’estabilitza en una quarentena de d’exemplars


Escrit per: 
Agències

La població d’ossos s’estabilitza als Pirineus amb una quarantena d’exemplars. La campanya d’agrupament de ramats del 2018 va acabar amb vuit ovelles i una cabra mortes. La majoria dels ossos passen desapercebuts a les muntanyes,  però Goiat, arribat d’Eslovènia l’any 2016, de seguida va fer veure el seu caràcter “fortament” depredador. Aviat va atacar, prop de nuclis de població, animals grans com eugues o cavalls. Aquest comportament va portar els ramaders a alçar la veu i demanar la seva retirada del Pirineu en ser el responsable de 13 atacs contra bestiar. El govern aranès es posiciona en la mateixa línia pel seu caràcter “anòmal i agressiu” i el govern decideix aprovar el 9 de novembre el Protocol d’intervenció amb ossos que ha de permetre extreure Goiat si s’escau. Aquest any s’han registrat dos nous atacs de Goiat i les administracions ja han activat el protocol per foragitar-lo.
La mesura per foragitar Goiat se serveix de pirotècnia, bales de fogueig o de cautxú. L’objectiu és canviar els hàbits d’un animal quan es considera que té una conducta “inadequada”. Si el protocol no funciona, s’elevarà al grup de treball per valorar si cal fer-lo fora de la zona. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, es mostra contundent en aquest aspecte i afirma que “s’ha de ser igual de valent per portar-lo com per retirar-lo si cal”. Miralles afegeix que la millor manera de protegir l’espècie si hi ha un “exemple problemàtic” és retirar-lo, i remarca que “en això, no ens tremolarà la mà”.
La presència de l’os ha de ser compatible amb les activitats ramaderes, i “si un sol exemplar ens fa malbé aquesta política” s’haurà de retirar perquè serà la “millor manera de protegir l’espècie”, conclou Miralles.
Xavier Rivera, president de l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, es mostra contrari a les paraules de Miralles i assenyala que “ramaderia extensiva i depredadors és incompatible”. Rivera denuncia la política de “fets consumats” que l’Administració ha portat a terme amb la reintroducció dels ossos al Pirineu. Així mateix, afegeix que el sector ramader continua reivindicant que els ossos que “fan mal” als ramats “es retirin d’una vegada” amb l’objectiu de “minimitzar els danys”. Els ramaders aposten per una millor relació entre el sector, els ambientalistes i l’administració. Els que no ho veuen tot negatiu per la presència dels ossos al Pirineu són els empresaris turístics, ja que s’han adonat que un dels trets diferenciadors de les muntanyes del Pallars Sobirà és la presència de l’os bru. Amb l’objectiu d’aprofitar aquest recurs, el Consorci de Turisme Valls d’Àneu i la Generalitat, a través del programa Piroslife, van signar un conveni per tirar endavant un projecte per posar-lo en valor i aprofitar-lo com a dinamitzador turístic i econòmic.
A les Valls d’Àneu s’han creat un total de 47 experiències vinculades amb la natura i la fauna del Pallars. Aquests productes, on l’os té un paper protagonista, els comercialitzaran un total de 29 empreses de les Valls d’Àneu, Vall de Cardós i de la Vall Ferrera.
Carles Cortina, president del Consorci de Turisme Valls d’Àneu, va explicar que els turistes que visiten el Pallars són coneixedors de l’existència de l’os i va dir que mentre a uns els fa “una mica de por” a altres els genera “interès”. Cortina va dir que la tasca dels responsables dels establiments turístics és “educar” i fer veure que per a les persones no hi ha “perill”. Cortina va destacar que la presència de l’os a les muntanyes del Pallars és un clar símptoma de la “bona qualitat ambiental” i un valor que ajuda a “diferenciar” les muntanyes de les Valls d’Àneu de les de la resta del país.

població
ossos
s'estabilitza
quarantena
d'exemplars

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte