Diari digital d'Andorra Bondia
Els imports de les sancions de circulació són molt inferiors als de les regions veïnes.
Els imports de les sancions de circulació són molt inferiors als de les regions veïnes.

La policia considera prioritari actualitzar l’import de les multes


Escrit per: 
P.G. / Foto: J.G.

Des del Govern s’ha creat una taula específica que treballa la modificació del Codi de circulació, una assignatura pendent que s’arrossega des de fa molt de temps. L’executiu és conscient que s’ha de canviar, però no  marca cap data límit per fer-ho. Des del departament de seguretat viària de la policia consideren que “és important l’actualització” del Codi de circulació, que data de l’any 1999 (amb només una actualització puntual el 2014), i destaquen que sobretot s’ha de canviar l’import de les sancions. 
De fet, si es mira el Codi de circulació, el règim sancionador  marca el preu de les multes en les antigues pessetes. No només s’ha de canviar la moneda a euros, sinó que des del cos policial consideren que els imports són massa baixos i, per tant, poc dissuasoris. 

Multes irrisòries
Exemples n’hi ha molts. En destaquen alguns de rellevants: la multa per no portar el cinturó posat és de 18 euros (unes 3.000 pessetes, segons el mateix Codi); per circular fins a 40 km/h per sobre del límit de velocitat establert a la via, de 60 euros; per conduir d’una manera temerària que pugui posar en  perill persones, 300 euros; i per parlar pel mòbil mentre s’està conduint, 18 euros. Es tracta de quantitats molt inferiors a les de sancions dels codis de circulació de les regions veïnes. A Espanya, per exemple, parlar pel mòbil conduint pot costar més de 100 euros de multa.
A més, el Codi de circulació  ha d’afegir altres aplicatius tecnològics i altres operacions que el 1999 no existien i ara sí. Així doncs, per fer que sigui un règim sancionador amb unes terminologies i un cost de multes més actuals, es considera rellevant aquesta modificació del Codi de circulació, segons la policia. Cal recordar que l’actual Codi de circulació només s’ha modificat un cop des del 1999 –va ser el 2014 i només es va afegir l’obligatorietat a circular amb equipaments especials en situacions de neu, amb les sancions corresponents, que ja tenen preus més actualitzats,  com 180 euros per als vehicles que no circulen amb  equipaments amb neu a la calçada. També van canviar un altre article sobre la vigència de llicències de conduir  i certs permisos de ciclomotors, així com la norma dels vehicles que es poden matricular i inscriure al registre. 

sancions de circulació
multes
Codi de circulació
agents circulació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic