Diari digital d'Andorra Bondia
Agents de policia efectuen un control d’alcoholèmia a un punt de la xarxa viària.
Agents de policia efectuen un control d’alcoholèmia a un punt de la xarxa viària.

La policia deté 60 conductors en els controls d’alcoholèmia del desembre


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Dels 1.336 controls efectuats en la darrera campanya contra la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues, efectuada entre el dia 2 i el 29 de desembre passats, 94 van resultar positius. D’aquests, 60 van donar un grau prou alt que va comportar la detenció dels 60 conductors. La resta, 34, van comportar sancions administratives. Aquestes xifres suposen que el percentatge de positius entre els controls efectuats ascendeixi a 7,03%. Aquest percentatge és més d’un punt percentual més que en la campanya anterior, efectuada entre desembre del 2018 i gener del 2019, en la qual es xifrava en un 5,91%. Però si mirem els quatre darrers anys, fins al 2016 (any en què hi havia registrat un 1,05% de positius) el percentatge s’ha multiplicat per set. Val a dir que malgrat que la tendència de positius va creixent, la xifra de detinguts per haver superat els 0,81 grams d’alcohol per litre de sang que marca la llei, ha baixat si la comparem amb els 98 de l’any passat o els 75 del 2018. 
Dels 60 detinguts, uns 23 se situen en la franja de donar un positiu que va entre 0,81 i 1,20 grams d’alcohol per litre de sang, i 24 més la superen fins a 1,60 grams per litre, vuit han donat entre 1,61 i 2,00 grams per litre, i dos han superat els dos grams. A més, un dels conductors arrestats va superar la taxa d’alcohol i ho va combinar amb consum de tòxics. Dos detinguts més van donar positiu en el control de drogues. 
El perfil del conductor que agafa el volant begut és home, resident i que supera els 30 anys. Així, segons explica la policia en un comunicat, de les 60 persones detingudes en aquesta campanya contra la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues, 3 són dones i 57 homes, dels  quals 56 són residents i 4 no residents.

Més imprudència de nit
Pel que fa a la franja horària on hi ha més imprudència al volant amb consum d’alcohol, destaca que és la nit i matinada. Així entre les 22.00 i les 06.00 hores, dels 468 controls efectuats, 31 van ser amb sancions i hi van haver 48 detencions. La policia destaca que “tot i haver publicitat activament la present campanya, es constata que el nombre de controls positiu realitzats en la franja horària de les 22 a les 6 hores ha estat el 16,88%”. 
Entre les dues de la tarda i les deu de la nit s’hi van efectuar 532 controls, dels quals un va derivar en sanció i onze en detencions. De les sis del matí fins a les dues del migdia, la policia va efectuar 336 controls, dos van tenir sanció i només un detingut.
L’alcohol combinat amb la conducció no només comporta sancions o arrest. La policia alerta d’altres conseqüències que poden comportar, com sinistres amb ferits o sense. Així, dels 60 conductors detinguts, quatre van estar involucrats en accidents de circulació amb danys materials i dos amb ferits. 
Amb aquesta campanya de control d’alcoholèmia, la direcció del cos policial, com fa cada any per aquestes dates a final d’any i també en altres èpoques de l’any, vol deixar constància novament que “la suma d’alcohol més volant és del tot inviable. L’objectiu d’aquesta campanya ha estat encaminat a la disminució de la sinistralitat a les carreteres i amb la finalitat última de l’assoliment de l’objectiu marcat de la disminució dels accidents”, diu el comunicat de la policia. 

policia
deté
conductors
campanya
controls alcoholèmia
desembre
alcoholèmia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic