Diari digital d'Andorra Bondia
Agents de policia en la formació de pilotatge d’un dron.
Agents de policia en la formació de pilotatge d’un dron.

La policia estudia sol·licitar més drons per fer tasques d’investigació


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Policia

La policia estudia sol·licitar més drons per a determinats grups especialitzats després que el maig de l’any passat el cos n’utilitzés un que els va reportar grans avantatges a l’hora de treure fotografies. En aquest sentit, es preveu que el cos en demani més per tal d’emprar-los en les tasques d’investigació.
Fins ara al cos hi ha onze membres del grup de muntanya formats per poder pilotar el dron de la unitat de grups especialitzats. El dron que es vol demanar aniria destinat a l’àrea de  la policia judicial i d’investigació criminal. Segons asseguren seria molt útil per a la investigació d’accidents laborals, de trànsit o també d’incendis. 
A més de l’adquisició del nou aparell, també s’ha plantejat que es formin agents del departament on aniria destinat el giny perquè així es pugui utilitzar independentment i sense haver de demanar ajuda a companys d’altres àrees del cos de seguretat. 
Des de la policia valoren els avantatges que presenta aquest tipus d’aeronau no tripulada “perquè redueix els costos a l’hora d’agafar imatges a certs llocs, ja que no cal activar l’helicòpter”, comenten. A més, destaquen la facilitat en termes d’operativa i del moviment del giny, així com també la lleugeresa per poder-lo traslladar. 
Quan a la presa d’imatges, la policia remarca que amb el dron “la perspectiva planimètrica de les imatges que s’obtenen facilita les reconstruccions d’accidents, i la visió perpendicular ajuda en la recerca d’indicis”. 
La policia ha utilitzat el dron en accidents i recerques en l’àmbit de la  muntanya. Ara es vol fer servir per a accidents de trànsit però també laborals, a espais oberts i on hi hagi difícil accés, perquè resulti una eina molt útil i ràpida per als agents de l’àrea d’investigació criminal en el moment de treure imatges que després s’annexaran als informes d’investigació. En el cas de l’incendi que va ocórrer al centre esportiu dels Serradells de la capital, es va fer ús del dron que ja disposa el servei d’extinció d’incendis.
Cal tenir en compte, però, que per fer volar aquest tipus d’aeronaus no tripulades cal tenir l’autorització de l’Autoritat Aeronàutica Andorrana, que és l’organisme especialitzat que té la capacitat de regular, controlar, ordenar i verificar les activitats relatives a l’aviació civil dins de les nostres fronteres.
L’ús dels drons també queda restringit al reglament d’aeronaus no tripulades, pilotades remotament. En aquest text s’especifiquen també zones de vol prohibit, com és l’edifici administratiu del Govern, el de la policia, el del Prat del Rull, els edificis de les fronteres amb França, Espanya, la Seu de la Justícia, el centre penitenciari,  les casernes de bombers, l’hospital, els comuns i les ambaixades. I on es pot volar, l’alçada no pot superar els 150 metres per sobre del sòl.

policia
estudia
drons
tasques
investigació
sol·licitar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic