Diari digital d'Andorra Bondia
Escenes com aquesta s'han repetit aquest matí a la frontera amb els vehicles andorrans que intentaven entrar en territori espanyol
Escenes com aquesta s'han repetit aquest matí a la frontera amb els vehicles andorrans que intentaven entrar en territori espanyol

La policia nacional espanyola no deixava passar a primera hora els vehicles que circulaven cap a Girona "perquè l'acord només permet la mobilitat a l'Alt Pirineu i l'Aran"


Escrit per: 
A. L.

L'ambaixador Àngel Ros insisteix que és un error dels agents i garanteix que els vehicles andorrans poden circular per tots els territoris en fase 3 a partir de les 12 hores de la matinada passada.

"Buenos días. ¿A dónde se dirige usted, caballero?"

"A Girona."

"Amb quin motiu?"

"A veure la meva família."

"Doncs em temo que no serà possible."

El diàleg s'ha produït aquest matí, a primera hora, a la duana espanyola. El conductor, amb vehicle andorrà, volia aprofitar el canvi a la fase 3 de tot Catalunya excepte les reigons sanitàries de Lleida i l'area de Barcelona vigent a partir d'aquesta matinada per visitar com ja s'ha dit la família, que no veu des de fa tres mesos. Li ha sigut impossible i la situació ha tingut un aire de déja vu, perquè recordava de forma sorprenent (i alarmant, per la descoordinació o, com a mínim, l'alta dosi de desinformació que traspua) la que es va produir divendres. Segons l'agent espanyol, vestit per cert de paisà tot i que estava a la garita, "l'acord amb Espanya només permet la mobilitat dels vehicles andorrans per les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran". Aquest ha sigut l'argument a què s'ha agafat per obligar-lo a fer marxa enrere, després de demanar-li la documentació i prendre nota de cap on es dirigia. "Li he dit que no ho entenia, perquè si la regió sanitària de Girona també es troba en fase 3 se suposa que la circulació hauria de ser lliure per als vehicles procedents de l'Alt Pirineu", es lamentava, indignat, el conductor.

La resposta ha calcat la que divendres a primera hora oferien els agents espanyols als vehicles andorrans que pretenien acostar-se fins a la Seu: "És possible que al llarg del matí rebem altres consignes, però de moment les ordres que tenim són aquestes, i per tant no el podem deixar passar. Faci's una costat, ensenyi'm la documentació i doni la volta, caballero". I cap a casa amb la cua entre les cames: "Com és evident, no em posaré a discutir amb un agent de policia. Penso que compleix efectivament les ordres que té, no que em vol fer la guitza. Però també crec que en una situació com aquesta, tan canviant i tan confusa, la primera preocupació de l'ambaixador espanyol hauria de ser informar puntualment els seus conciutadans que viuen i treballen a Andorra i també els ciutadans andorrans. Divendres ja es va dir que el pas a la fase 3 ens permetria circular per totes les regions sanitàries que entressin avui en aquesta fase; el senyor ambaixador ha tingut tot el cap de setmana per aclarir-ho, matisar-ho o negar-ho. I que no em vingui que això és cosa de la Generalitat: a Andorra hi ha un ambaixador espanyol, no de la Generalitat".

Doncs res millor que demanar-li al senyor ambaixador, que insistia aquest matí que, contràriament al que sostenia el policia nacional, "la circulació entre territoris en fase 3 és lliure també per als vehicles andorrans des de les 0 hores d'aquest dilluns. La clau està a no trepitjar els territoris en fase 2. I em consta que a les 9 del matí hi havia vehicles andorrans que ja havien arribat a Ponts. Si en aquest senyor li han impedit el pas, només puc dir que ha sigut un error." No s'explica Àngel Ros l'actitud de la policia nacional perquè l'ordre, insisteix, ha estat cursada pel ministeri de l'Interior espanyol: "És cert que l'ordre de divendres permetia la circulació només per l'Alt Pirineu i Aran, però a partir de les 12 de la nit d'avui ja és una altra, i la policia n'hauria d'estar informada. En qualsevol cas ara vaig a parlar amb la policia i els insistiré en la situació, però que quedi clar: amb vehicle andorrà es pot circular per tots els territoris en fase 3".

Andorra
coronavirus
Covid-19
desconfinament
policia nacional
fase 2
fase 3
Girona
Duana

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

França també havia d'obrir automàticament a les 00h del 15 de juny i no ho va fer fins a les 14h i no veig tant rebombori...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte