Diari digital d'Andorra Bondia
Un vehicle de la policia.
Un vehicle de la policia.

La policia va atendre 23 dossiers per delictes contra la llibertat sexual


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

Ja ho deia el mateix director del centre penitenciari de la Comella, Francesc Tarroch, que els delictes sexuals van en increment i comencen a ser una de les raons majoritàries per les quals hi ha població reclusa a la presó. En el cas de la policia, cada cop també rep i investiga més casos d’aquests delictes. L’any passat va atendre 23 dossiers que tenen imputada com a mínim una denúncia per delicte contra la llibertat sexual. Cada dossier respon a un cas, en què hi pot haver més d’una denúncia i que pot derivar en un o més detinguts. Si es mira l’evolució dels anys anteriors, la xifra és la més alta des del 2011. Les variacions d’any en any cal dir que fluctuen amb un increment o davallada d’aquests casos i, tot i això, els dossiers en els tres darrers anys s’han més que duplicat, i han passat dels onze dossiers el 2015 als 23 de l’any passat. 
Només en els primers quatre mesos de l’any, ja són vuit els dossiers que estudia la policia relacionats amb aquests delictes que, segons el codi penal, va des d’agressions sexuals, abusos sexuals, assetjament sexual, prostitució, proxenetisme, pornografia i provocació sexual, així com exhibicionisme, entre d’altres. Val a dir que la majoria dels casos són per agressions i abusos sexuals. De fet, dels 23 dossiers de l’any passat, divuit  eren per aquests dos delictes i, dels set d’aquest any, sis són per abusos i agressions. 

Detinguts
Pel que fa al nombre de detinguts, no s’ha de relacionar directament amb els dossiers oberts, ja que per cada dossier es pot detenir una persona però també pot ser que no, per diferents motius, per exemple, que l’implicat no sigui al país. Així, l’any passat van ser deu les persones detingudes per delictes contra la llibertat sexual, la xifra més alta des del 2012, quan van ser setze. Aquest any ja hi ha hagut tres homes detinguts per aquest tipus de delictes. El primer va ser un resident de 35 anys que el 18 de gener va ser detingut com a presumpte autor d’un delicte contra el comportament sexual i contra la integritat física en l’àmbit domèstic. El segon va ser el 12 d’abril i va ser un home de 70 anys per un presumpte delicte contra la llibertat sexual a una persona menor d’edat. I la tercera detenció va tenir lloc la setmana passada, per un delicte contra la llibertat d’una víctima menor d’edat. 
Tots aquests dossiers passen a mans de la justícia, que és qui posteriorment, després del procés judicial previ, decideix o no empresonar-los. 

Protocols policials
En aquest cas, la policia disposa de protocols quan hi ha una actuació relacionada amb els diferents delictes contra la llibertat sexual. Un d’aquests protocols té lloc quan la víctima va al despatx central de policia a presentar la denúncia. Se li agafa la corresponent denúncia sobre els fets. Paral·lelament, es trasllada a l’hospital perquè se la visiti. S’activa la guàrdia permanent del departament de Medicina Legal i Forense per tal que es desplaci al servei d’Urgències i se la visiti. A partir d’aquest moment, s’obre una investigació, que pot comportar la detenció preventiva policial amb posterior posada a disposició judicial, en funció del tipus de denúncia; o bé s’intrueix la investigació i es trasllada al cap de pocs dies a l’autoritat judicial competent per judicialitzar el cas. El primer objectiu és la protecció de la víctima i, posteriorment, la identificació del presumpte autor, segons informa el protocol policial. 
La víctima és atesa, en funció del tipus de denúncia, per l’equip especialitzat de l’àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal (grup de Delictes contra les persones), que faran el seguiment del cas.
En funció dels fets denunciats, també es requereix el suport del ministeri d’Afers Socials, per donar suport a la víctima (si se suposa que l’autor/a és la seva parella, cal cercar-li un lloc per dormir, o altres situacions d’aquest perfil). El ministeri citat també pot oferir suport psicològic. 
Quan la víctima es desplaça a l’hospital directament, la policia rep comunicació directa amb el coordinador d’Urgències, que indica que han rebut una persona que manifesta que ha estat víctima d’un delicte de caire sexual. Llavors, la víctima és visitada pels facultatius en un box ginecològic d’Urgències. Des del requeriment mèdic, s’hi desplaça una patrulla per esclarir els fets i practicar les primeres diligències. També el metge forense de guàrdia. S’activen les mateixes accions explicades anteriorment.  
 Quan es tracta de casos amb menors, el procés és similar, però també hi intervindria el ministeri d’Afers Socials, per cercar un lloc per dormir a la víctima, en cas que l’autor/a sigui família directa seva. El CAI   o a casa d’altres familiars del menor són els destins habituals d’aquestes víctimes. En els casos greus de menors, existeix el PACIP, que inclou Medicina Legal i Forense, Fiscalia, Batllia, Hospital, Educació i Afers Socials.

policia
atendre
dossiers
delictes
llibertat sexual
contra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic