Diari digital d'Andorra Bondia
El centre penitenciari de la Comella va adaptant espais i serveis a les recomanacions que fa la CPT.
El centre penitenciari de la Comella va adaptant espais i serveis a les recomanacions que fa la CPT.

La presó hauria d’oferir més hores de reinserció i d’assistència psicològica


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La darrera visita del Comitè Europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) va fer la darrera visita al centre penitenciari de la Comella el mes de gener passat. Malgrat que l’informe no arribarà fins a l’estiu, des de la direcció del centre ja saben algunes qüestions que es marcaran per millorar i afirmen que ja han posat fil a l’agulla per portar-les a terme. Els membres del CPT van alertar que calen més hores d’assistència psicològica i psiquiàtrica per als presos, i també més activitats de reinserció.
Tot i que, tal com va informar el director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, des de la CPT van qualificar la Comella com una de les millors presons d’Europa, l’avaluació continua   observant certes mancances. Des de la direcció del centre penitenciari s’està treballant amb el SAAS per incrementar el nombre de visites del psicòleg i del psiquiatra. 
El conveni entre el centre penitenciari i el SAAS contempla la plaça d’una metgessa que des de fa dos anys hi ha fixa al centre penitenciari. A més, també es té un coordinador del mateix SAAS que determina les necessitats que hi pugui haver i coordina les activitats d’infermeria, que solen ser el repartiment de medicaments als reus, entre d’altres. 
El psicòleg i el psiquiatra també hi són unes hores determinades a la setmana, però ara des de la direcció estan pendents de modificar el conveni perquè puguin incrementar-se les hores, i així també fer cas de les recomanacions de la CPT. A més a més, segons va explicar el director  adjunt del departament d’Institucions Penitenciaries, Ismael Alarcón, es vol incloure la figura del terapeuta per fer xerrades amb els interns. Volem fer un nou conveni amb el SAAS per millorar i donar més recursos en l’àmbit sanitari.
L’altra recomanació que van fer de la CPT es basa a reclamar més activitats de reinserció. Més xerrades i més accions tant des del punt de vista de reinserció social com laboral perquè, un cop complerta la condemna, el reu o rea pugui integrar-se en la societat d’una manera més facilitadora. Des de la direcció del centre penitenciari, en aquest sentit destaquen que l’esforç hi és i la intenció, també, però també en reconeixen la dificultat. “Aquí tenim una agenda i els recursos són els que són, quan hi ha una activitat, per mesures de seguretat, s’han d’activar uns recursos”, va comentar Tarroch.  
Des de la direcció insisteixen que pel fet de  ser una presó que té tots els règims barrejats i en què, a més, les dones han de tenir activitats separades, es fa més complicada l’organització de certs esdeveniments, tant pels recursos humans, ja que se’n requereixen més per vigilar, com per ocupació de sales, argumenten. 
Els representants del CPT es van entrevistar amb la direcció,  però també poden, sense cap testimoni, entrar en contacte amb les persones preses i tenen el dret de contactar amb qualsevol persona que els pugui oferir informació interessant.

Els agents penitenciaris portaran càmeres de vídeo incorporades per evitar falses denúncies

Des de institucions penitenciàries estan pendents d’incorporar càmeres de vídeo personals als uniformes dels agents. Aquestes càmeres tenen la intenció d’evitar falses acusacions, a què els agents solen estar exposats, per suposats maltractaments o tractaments incorrectes. Volen ser com una eina més de l’uniforme, que ajudarà tant en la seguretat dels interns com en la dels a agents, perquè com que en durà una cada agent, tot allò que faci o digui s’enregistrarà i podrà servir com a prova. 
“Les càmeres gravaran tant fets físics com comentaris; així, davant de qualsevol acusació,  podrem tenir una prova per comprovar que ha estat així”, va explicar el director del centre, Francesc Tarroch.  
Al centre hi ha hagut denúncies que han acabat a la Batllia, com la de l’agent penitenciari condemnat per abusos sexuals a una mestra i a algunes internes, però també n’hi ha hagut a altres agents, per maltractaments. Amb les càmeres, aquestes gravacions suposaran una prova més, així com una mesura perquè tant agents com interns respectin les normes de funcionament del centre. 

presó
reinserció
assistència psicològica
hores
oferir
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic