Diari digital d'Andorra Bondia
Taques d'hidrocarbur en un canal d'aigua, en un vessament anterior.
Taques d'hidrocarbur en un canal d'aigua, en un vessament anterior.

La prevenció, clau per eradicar els vessaments d'hidrocarburs


Escrit per: 
Agències

Cal destacar, a més, que tampoc s’ha obert, al llarg d’aquest any, cap expedient per vessaments d’hidrocarburs. Així, segons les dades facilitades des de Medi Ambient, des del 2006 s’han imposat un total de 36 expedients per vessament de gasoil de locomoció, calefacció o benzina i vuit per altres hidrocarburs com poden ser olis lubricants o fluids dielèctrics. L’any en què es van tramitar més expedients va ser el 2013, un total de deu, per vessaments de gasoil. Ja l’any passat el volum es va situar en només dos, per arribar als zero d’aquest any.

El mes d’octubre de l’any passat el Govern va impulsar una modificació del reglament d’emmagatzematge, subministrament, distribució i ús d’hidrocarburs, amb la intenció, entre d’altres, d’augmentar la seguretat i facilitar l’adaptació de les instal·lacions existents. Des del ministeri constaten l’efecte positiu d’aquests canvis, ja que si es compara amb el mateix període de temps, en aquests darrers mesos “tots els tràmits relacionats amb les instal·lacions d’hidrocarburs han augmentat de manera molt significativa”, assenyalen. En aquest sentit, destaquen que l’increment ha estat especialment significatiu pel que fa a l’últim dels tràmits per regularitzar una instal·lació, el referent a la placa, i que s’ha multiplicat per cinc.

Per tant, des del ministeri constaten que les simplificacions en les tramitacions i les mesures introduïdes en el nou reglament per facilitar la legalització de les instal·lacions, vetllant alhora pel manteniment de la seguretat, “estan donant bons resultats”, així com també les inspeccions fetes en el marc de la campanya de prevenció de vessaments. De fet, ara com ara el volum de dipòsits d’hidrocarburs controlats que estan regularitzats ja se situa en el 88%. Així, es posa en relleu que l’any 2015 la base de dades de seguretat industrial comptava només amb 1.750 dipòsits d’hidrocarburs registrats, i actualment, n’hi ha 4.768. A més, aquestes xifres de compliment s’espera que vagin en augment ja que continuaran les inspeccions en els propers mesos. La campanya de controls per evitar vessaments al medi va començar el primer trimestre del 2016 i fins a l’actualitat ja s’han fet un total de 4.527 inspeccions.

Per últim, cal destacar que la modificació reglamentària que es va fer l’any passat també regulava el carnet professional, obligatori per a tots els professionals que intervinguin en la instal·lació, modificació, reparació o manteniment de dipòsits d’hidrocarburs. Actualment, un total de 129 persones disposen d’aquest carnet professional.

Andorra
prevenció
vessaments
medi ambient
hicrocarburs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic