Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’una consulta d’un centre mèdic.
Imatge d’una consulta d’un centre mèdic.

La primera denúncia sobre la història clínica acaba arxivada: l’accés era legítim


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Bondia

La primera denúncia a l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) per accés indegut a la història clínica compartida ha acabat en res. L’expedient obert per la institució ha quedat arxivat després de constatar que no va existir cap vulneració del deure de confidencialitat ni de la intimitat del pacient, ja que els dos accessos denunciats eren legítims, segons la legislació.

Així doncs, l’expedient (al qual ha tingut accés el Bon Dia), exposa que els accessos es van fer des d’un usuari administratiu d’un centre mèdic privat (no diu quin). L’empleat va entrar a la història clínica per modificar dades relatives a l’organització administrativa del centre mèdic (en concret es van canviar els camps relatius a l’hora, agenda, número d’història clínica, horari, data i motiu). És davant d’això que l’APDA indica que “els accessos que motivaren la present denúncia es feren en el marc d’una organització d’agenda o calendari del mateix centre mèdic”. De fet, l’entitat recorda que els perfils administratius tenen restringit l’accés a la història clínica i per tant no poden consultar les dades mèdiques pròpiament dites.

L’APDA també considera que el SAAS va respondre adequadament a la demanda del pacient de tenir l’informe de traçabilitat de la seva història clínica i que el contingut de la informació facilitada s’ajustava al contingut fixat per la llei. Amb tot, sí que li fa una recomanació. La institució proposa que en els informes de traçabilitat que el SAAS lliura als interessats s’ampliï el contingut previst per la normativa fent menció també als camps de la història clínica compartida als quals s’ha accedit. Per l’APDA, això no vulneraria la normativa de protecció de dades, ja que no implica la divulgació de dades personals, i alhora donaria més seguretat i garanties als usuaris que sol·licitin el seu informe de traçabilitat en el futur. Tot plegat evitaria malentesos i males interpretacions d’aquests informes, apunten.

Cal recordar que el denunciant va sol·licitar l’informe de traçabilitat del període comprès entre l’1 de gener del 2019 i el 28 de gener del 2020. En aquest, el SAAS concloïa que no hi havia hagut cap accés indegut. En revisar la informació, però, va constatar que algú havia accedit a la seva història clínica compartida en dues dates diferents. Dos dies en què precisament el pacient es trobava a l’estranger de vacances. En aquestes dues consultes, l’informe no detallava el nom de cap prestador de servei. És arran d’aquest fet que va presentar una denúncia a l’APDA.

La institució va contactar el SAAS i en la seva resposta aquest explica que els dos accessos corresponien a un usuari titularitat d’una administrativa que pertany a un consultori mèdic privat. El SAAS també va exposar que l’accés a la història clínica del denunciant es va realitzar en el marc d’una citació de l’agenda (possiblement per un canvi en l’agenda del consultori o per confirmar una hora de visita) i va remarcar que aquest usuari no va accedir a dades especialment protegides, com són les de caràcter mèdic.

La resolució de l’APDA no satisfà el denunciant. De fet, la troba “decebedora”. Afirma que “no aclareix res”, ja que no diu el motiu exacte de l’accés ni quina persona concreta el va dur a terme. Tampoc, de quin centre privat es tractava. Així mateix remarca que les dades personals com els noms o l’adreça també són privades. Amb tot, el denunciant no s’ha plantejat presentar cap recurs. No vol perdre més el temps perquè considera que les diferents institucions no són realment independents.

 

 

història clínica compartida
APDA
agència de protecció de dades
accés indegut
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic