Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de la cadena humana que va tenir lloc dijous passat contra el tancament del Palau de Gel.
Imatge de la cadena humana que va tenir lloc dijous passat contra el tancament del Palau de Gel.

La propietat del Palau de Gel, oberta a examinar una nova proposta


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

La propietat del Palau de Gel està oberta a examinar una nova proposta del Comú de Canillo, sempre que li pugui semblar interessant. Aquest posicionament arriba després que el cònsol major, Francesc Camp, afirmés que totes les opcions estan damunt la taula, que hi ha marge per arribar a un acord i que Casa Comuna està oberta a parlar de lloguer. Això sí, la petició de la part pública segueix sent que el contracte pugui ser per a un termini més llarg (en les últimes declaracions fetes pel mandatari va parlar de 25 anys per tal d’amortitzar les inversions que caldrà fer a l’equipament). Camp va apuntar a les setmanes posteriors a les festes de Nadal per reprendre les negociacions.

Malgrat tot, els treballs per preparar la demanda de desnonament a la Batllia segueixen endavant. La previsió, tal com es va assenyalar en un inici des de la propietat, és presentar-la durant aquest mes de gener. Mentrestant, el Comú continua fent ús de les instal·lacions. De fet, qui té l’autoritat per imposar la sortida de l’edifici és la Justícia. 

El contracte de lloguer del Palau de Gel s’extingia el 31 de desembre passat, però el Comú no va tornar les claus. Casa Roig havia proposat a inicis de desembre un lloguer mensual de 25.000 euros per un termini de deu anys. El Comú, però, va demanar que no passés dels 8.000 o 9.000 euros al mes, i és davant d’aquest fet que els privats van reduir la quantitat a 20.000 euros, un topall que no estaven disposats a modificar. 

El 7 de desembre passat, la corporació va presentar una proposta de compra per 8 milions d’euros, dels quals es preveia deduir 2,5 milions per la urbanització de la parcel·la i 1,5 milions per l’enderrocament de l’edifici. En total, l’oferta era de 4 milions, un preu massa inferior per a Casa Roig. La segona oferta de compra la va fer el Comú el 29 de desembre, i va ser per 7 milions d’euros al comptat. La propietat va rebutjar la proposta l’endemà al matí, ja que sempre ha mantingut que no està disposada a vendre. El contracte del Palau de Gel recollia que quan aquest expirés, el 31 de desembre del 2020, l’edificació passaria a ser propietat dels privats.

El perill de perdre el complex va propiciar l’organització d’una mobilització ciutadana contra el seu tancament dijous passat. Fins a la data, l’oposició no ha tingut cap més notícia sobre la infraestructura i el Comú ha declinat fer cap mena de declaració.

Més de 200 firmes contra el pont tibetà de Canillo

Els contraris a la construcció del pont tibetà de Canillo han engegat una recollida de firmes a través de Change.org que acumula ja més de 200 suports. En l’escrit que acompanya la proposta, s’apunta que en ple segle XXI “Andorra té la possibilitat de ser un exemple de sostenibilitat a nivell europeu amb un turisme que protegeix el medi ambient i pot aportar beneficis econòmics al país”. En aquest sentit, els impulsors de la recollida de firmes asseguren que el pont tibetà projectat a Canillo serà un llegat que “posa en perill els ecosistemes únics d’aquest país” i la situació acabarà passant factura als descendents.

Així, fan un crit d’alerta perquè “les màquines ja han arribat a l’Armiana” i per tant demanen dir “no” al projecte i mirar d’aturar-lo. “Els diners públics, i més en aquests moments difícils, no poden ser còmplices d’aquestes accions”, afirmen.

Les firmes recollides es volen dirigir al Comú, al Govern i al Raonador del Ciutadà i així aconseguir que el projecte del pont no sigui una realitat.

propietat
Palau de Gel
oberta
examinar
nova
proposta
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic