Diari digital d'Andorra Bondia
Presentació de l’informe sobre la qualitat de l’aire a Andorra del 2017.
Presentació de l’informe sobre la qualitat de l’aire a Andorra del 2017.

La qualitat de l’aire a Andorra es manté en un nivell força òptim


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“La qualitat de l’aire a Andorra és molt bona”. En aquests termes es va manifestar el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, en la presentació de l’informe sobre la qualitat de l’aire a Andorra del 2017. De fet, l’any passat representa una continuïtat en relació amb el 2016. El 91% de l’any la qualitat va ser bona o excel·lent; un 8%, regular; i un 1%, dolenta o deficient. 
Només durant 3,65 dies hi va haver una mala qualitat d’aire. Concretament, es van donar 31 hores dolentes, entre el 14 i el 21 de novembre, i entre el 5 i el 7 de desembre a causa del fenòmens climatològics de la inversió tèrmica; i 28 hores deficients a causa de la intrusió de partícules per l’aire procedent de l’Àfrica. Aquesta millora progressiva en la qualitat de l’aire que respirem ha anat millorant sobretot a partir del 2007 i des de l’any passat es manté força estable, tot i que cal fer notar que el 2016 hi va haver 66 hores dolentes o deficients més.
Els transports i les calefaccions són els dos àmbits que tenen més incidència en les emissions. Per aquest motiu, Rossell va recordar els plans que es porten a terme per continuar reduint els contaminants que respirem. Quant al transport,  es va referir al pla Engega, a la mobilitat sostenible i a la millora de la circulació. En aquest sentit, tot i que encara no hi ha dades quantificades sobre la campanya Amb el vehicle aturat, apaguem el motor, Rossell creu que s’ha de continuar mantenint perquè encara es veuen vehicles amb el motor engegat sense el conductor a dins perquè ha anat a fer algun encàrrec. I com a eslògan va afirmar: “Si no cremem, no emetem. Hi ha d’haver un canvi d’hàbits en aquest aspecte”. També va assenyalar que s’hauria de conscienciar encara molt més el transport escolar perquè també apagui motors quan no circula, ja que això pot afectar els infants, que són població de risc. La recepta de Rossell per aconseguir encara una qualitat més bona va ser aquesta: foment del transport públic, anar a peu, un canvi d’hàbits, en definitiva.
Quant a les calefaccions, Rossell va destacar que s’ha de continuar fomentant l’eficiència energètica, amb el pla Renova, per exemple; i l’ús d’energies poc contaminants i netes. A nivell pràctic: una bona regulació de les calderes. Per Rossell “la qualitat de l’aire és l’indicador de la sostenibilitat del nostre desenvolupament”.
Per valorar la qualitat de l’aire es té en compte l’índex que indica el valor més desfavorable dels contaminants que es mesuren, que són el nitrogen, el diòxid de sofre, el monòxid de carboni, les partícules i l’ozó. Andorra supera el nombre d’estacions mesuradores de l’aire segons la normativa europea: n’hi ha dues fixes, i d’altres de mòbils.

medi ambient
qualitat de l'aire
Engega
Renova

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte