Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'aquest migdia.
El ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'aquest migdia.

La rebaixa del lloguer als locals comercials s'allarga fins al maig, però es redueix a un màxim del 30%


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

El Govern aprovarà aquesta setmana una nova modificació de la Llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 per ampliar fins al 31 de maig el termini perquè es pugui sol·licitar una reducció de la renda dels locals comercials i per a les empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic. Així ho ha anunciat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha detallat, però, que es redueix en un 10% la disminució màxima aplicable, passant d’un 40% a un 30%. L’entrada a tràmit es farà per via d’urgència i d’extrema necessitat de manera que s’hauria de poder votar aquesta mateixa setmana en el ple del Consell General.

Jover ha recordat que des del Govern “ja vam marcar la voluntat que aquest procediment s’anés fent mensualment” i ho ha justificat perquè “la situació econòmica i de la mobilitat, que encara és molt parcial, no afavoreixen que l’activitat econòmica del país sigui suficient per poder mantenir el teixit econòmic i necessita encara aquesta mesura de suport”. Així, tal com es feia fins ara es preveuen dues tipologies d’ajudes. D’una banda es pot pactar una carència de la mensualitat del maig i fraccionar-la durant 9 mesos, o si no, en funció del grau de caiguda de la facturació, es pot arribar a una disminució del 30% del lloguer aplicable. Com s’ha dit, aquesta xifra és un 10% inferior a la que s’aplicava a l’abril (40%) que ja es va reduir en relació amb la del març, que arribava al 50%. Aquesta disminució del percentatge s’ha aplicat perquè segons el ministre portaveu “entenem la problemàtica dels propietaris” i per tant, s’ha optat per fer l’escalat.

Jover ha insistit que vista la situació als territoris veïns, “els nostres negocis necessiten el suport del Govern però també de la corresponsabilitat de tota la societat”. Amb tot, no ha volgut entrar encara en si es podran allargar més les suspensions temporals de contractes de treball o les reduccions de jornada. “Parlem de ritmes diferents”, ha apuntat, explicant que mentre en el cas del projecte de llei el procediment és molt més llarg abans de poder entrar en vigor, en el cas dels ERTOs “es pot decidir per decret i ser més reactius i esperar més de com continua evolucionant l’abril”.

 

Andorra
lloguers
locals comarcials
empreses
gestió
habitatges
ús turístics
desminució
reducció
maig
Govern
jover

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte