Diari digital d'Andorra Bondia
Micó, Mas i Bellmunt durant la compareixença d’ahir a la tarda per explicar l’estudi sobre Covid persistent.
Micó, Mas i Bellmunt durant la compareixença d’ahir a la tarda per explicar l’estudi sobre Covid persistent.

A la recerca dels Covid persistents després d’un any d’atendre’n casos


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

Hi podria haver entre 1.500 i 3.000 persones afectades de Covid persistent al país de les 15.291 contagiades amb el virus, tenint en compte que els estudis efectuats en altres països diuen que entre un 10 i un 20% de la població que ha passat la malaltia té símptomes persistents. A hores d’ara, al Principat no se sap amb certesa quantes ho són. Per això, havent passat ja més d’un any des que alguns pacients continuen tenint símptomes persistents de Covid, el ministeri de Salut comença avui la recerca d’aquests Covid persistents a través d’una enquesta que els diagnosticats del virus majors de 18 anys rebran per SMS. Així ho ha anunciat avui la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. 

De fet, la idea parteix d’un subgrup de Covid persistent de l’Observatori Covid creat fa justament un any. A més de Salut, aquest equip de treball està format pels ministeris d’Afers Socials i Economia i Empresa; Andorra Recerca i Innovació, el Col·legi Oficial de Metges (COMA) i el SAAS. La conveniència d’engegar l’enquesta ara ve donada, segons Mas, perquè la setmana passada l’Organització Mundial de la Salut va establir la primera definició clínica del que és la Covid persistent, tot i que des del febrer d’aquest any aquest organisme internacional ja va reconèixer la malaltia i va demanar als governs que ho tinguessin en compte. Segons aquesta definició, la Covid persistent “és la condició per la qual es presenten símptomes més enllà dels tres mesos del diagnòstic d’una infecció per SARS-COV-2, amb una durada d’almenys dos  mesos i que no es poden explicar mitjançant un diagnòstic alternatiu”.

Així doncs, la finalitat de l’enquesta és quantificar les persones que són Covid persistents per donar visibilitat a la malaltia, millorar la salut d’aquests pacients, minimitzar l’impacte social i laboral i ajustar les estratègies de salut, tal com ha explicat la metgessa de família i representant del COMA, Roser Bellmunt. En aquest sentit, ha recordat que les manifestacions clíniques de la Covid persistent són múltiples (se n’han descrit fins a 200) i n'ha destacat, entre altres, la fatiga, les dificultats per respirar, els dèficits de memòria, l’ansietat o la depressió. També ha comunicat que s’ha estat treballant en una guia clínica que es farà arribar als metges referents. 

Bellmunt també ha explicat que “no és una tasca fàcil” distingir el que són símptomes persistents de la Covid i les seqüeles pel virus, que es donen quan la malaltia ja ha passat però hi ha hagut una afectació en algun dels òrgans del cos. Per establir-ho, “cal valorar la persona dins el seu context” i ha afegit que “no hi ha previst un tractament diferencial”.

Límits de l’enquesta 
El coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, ha explicat que la majoria dels que han passat la Covid rebran avui a les 12 del migdia l’SMS amb un enllaç per contestar l’enquesta i a alguns els trucaran des de l’oficina Covid i els faran el qüestionari, ja que l’oficina Covid no té els telèfons d’aquestes persones. Cada pacient tindrà un codi personal per preservar la confidencialitat i les dades es guardaran en un servidor que es troba a la seu d’Andorra Recerca i Innovació, “no sortiran del país”. Segons Micó, l’enquesta es pot contestar en cinc minuts i al final de la mateixa, d’acord amb les respostes, es recomanarà que s’adreci al CAP o al seu metge referent. La mateixa informació s’enviarà al metge de família. 

Per la seva banda, Andorra Recerca i Innovació farà el treball de camp amb les dades obtingudes, el resultat del qual no estarà enllestit fins a finals d’any, ha informat Mas. De tota manera, ha aconsellat que tots els que tinguin símptomes compatibles amb la Covid persistent amb o sense diagnòstic vagin al seu metge referent. També ha indicat que per a qualsevol consulta en relació amb aquest tema poden escriure a equipcovid@govern.ad

Baixa per malaltia comuna
Bellmunt ha fet notar que la Covid persistent “pot alterar la qualitat de vida dels malalts i pot provocar incapacitats”. Precisament aquesta és una de les preocupacions manifestades al BonDia per alguns malalts de Covid persistent: el reconeixement de la malaltia per part de la CASS, ja que en ocasions els ha suposat una dificultat i una sobrecàrrega haver d’obtenir una baixa. En relació amb això, Mas ha afirmat que ja han treballat amb la CASS perquè la categoria Covid persistent consti dins la classificació diagnòstica i de les baixes. Una baixa, però, que serà per malaltia comuna, com ja s’estava fent, de manera que els afectats percebran el 53% del sou. Tampoc es preveuen compensacions addicionals per cobrir els actes mèdics o els medicaments d’aquests malalts. 

Dos menors, “però sense dades contrastades”
“La Covid persistent infantil existeix, hi ha dades, però per ara s’estima que hi ha molt poca incidència”, ha declarat la metgessa Roser Bellmunt a nivell general. A més, ha manifestat que els estudis que s’estan fent fins al moment tenen resultats “molt dispars, molta variabilitat”. De tota manera, ha informat que en el cas d’Andorra, pel que fa a l’àmbit hospitalari hi ha hagut dos casos, un dels quals a hores d’ara ja no és menor d’edat. Bellmunt ha matisat que són dades “que tampoc no tenim contrastades amb tots els professionals”. La metgessa ha conclòs que ara per ara “no tenim unes dades fiables del que passa aquí a Andorra”. Tot i que l’evidència científica és limitada, hi ha estudis internacionals que recullen que podria afectar un de cada set infants.

Covid persistents
casos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte