Diari digital d'Andorra Bondia
La conferència del Dr. Campo forma part del programa ‘La salut al dia’.
La conferència del Dr. Campo forma part del programa ‘La salut al dia’.

La recerca sobre el genoma permet millorar el tractament del càncer


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

El Dr. Elías Campo, catedràtic d’anatomia patològica de la Universitat de Barcelona, director de Recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona i director de l’Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer de Barcelona, va mostrar com la recerca sobre el genoma permet avançar en el tractament personalitzat dels malalts de càncer. Ho va fer en la conferència titulada El genoma del càncer. Un camí cap a la medicina personalitzada, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà a l’edifici Crèdit Centre. 
El Dr. Campo va explicar els motius pels quals es pot començar a parlar de medicina genòmica. El metge va usar la metàfora del llibre, per mostrar que el genoma és com el manual d’instrucció de les nostres cèl·lules. Així va explicar per què algunes d’aquestes cèl·lules es transformen i es converteixen en cancerígenes. Segons Campo, el punt de partida de la recerca biomèdica és “el reconeixement del nostre desconeixement en diàleg amb el pacient” que fa preguntes. En la mesura que s’investiga, es crea un coneixement nou. 
El Dr. Campo es va referir als avenços que s’han anat produint en el diagnòstic i tractament del càncer i com estan relacionats amb el millor coneixement dels mecanismes  que fan que les cèl·lules normals es transformin en cèl·lules canceroses. Per aquest motiu, va subratllar, ara es comença a parlar de medicina genòmica. La importància del genoma és vital, va indicar l’expert, perquè és al genoma on es troben “les instruccions de les nostres cèl·lules”. També va presentar els progressos que s’han anat fent els últims anys en l’estudi del genoma humà, amb una nova generació de tecnologies de seqüenciació de l’ADN i la seva aplicació a l’estudi del càncer. Es tracta d’uns descobriments que han obert noves perspectives per poder definir d’una manera global les alteracions de cada tumor i així personalitzar els tractaments més adequats per a cada malalt. El Dr. Campo finalment va plantejar el desafiament que té actualment la medicina per incorporar aquests estudis genòmics que s’estan fent en matèria de recerca genòmica  i que es puguin orientar cap a tractaments més personalitzats. En referir-se precisament a la medicina personalitzada va aclarir que no es tracta d’una medicina que només serveix per a un pacient, sinó que l’estudi dels gens alterats permet aplicar un tractament diferenciat a aquells malalts que presentin la mateixa alteració.             
La recerca del Dr. Campo se centra en la caracterització patològica de les neoplàsies limfoides i l’anàlisi molecular dels mecanismes genètics involucrats en el desenvolupament i la progressió d’aquests tumors, i la traducció d’aquests coneixements cap a la clínica.                  
Aquesta conferència forma part del programa La salut al dia de la Fundació Crèdit Andorrà, una línia de treball que té per objectiu oferir informació i formació a les persones afectades per malalties de gran impacte social i als seus familiars i cuidadors, amb l’objectiu de millorar-los la qualitat de vida i oferir-los eines per afrontar el dia a dia.

Andorra formarà part de la recerca en matèria de limfomes

La Fundació Crèdit Andorrà, el SAAS i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica han signat un acord de col·laboració amb l’objectiu de facilitar la recerca en matèria de limfomes i leucèmies. Amb la signatura d’aquest conveni, i sempre amb el consentiment signat dels pacients, les mostres biològiques de pacients andorrans es remetran a l’Hospital Clínic de Barcelona i entraran a formar part de la col·lecció hematològica d’aquest centre mèdic i seran investigades per un equip de científics liderat pel Dr. Elías Campo. L’aportació econòmica inicial de la Fundació Crèdit Andorrà de 10.000 euros servirà  per a la anàlisi de les mostres biològiques dels malalts. El SAAS i l’Hospital Clínic ja tenien un acord de col·laboració des de fa uns anys, però va ser el 2015 quan es va integrar al Grup d’Estudi de Limfomes de Catalunya i Balears (GELCAB). Des del 2016, s’han detectat a Andorra uns 40 casos de limfomes i leucèmies que ja s’han beneficiat del programa d’investigació. 

 

 

crèdit andorrà
Fundacio Credit Andorra
càncer
leucèmia
limfomes
Elías Campo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte