Diari digital d'Andorra Bondia
Conxita Marsol i Gerard Estrella en la presentació de la recollida porta a porta al Cedre.
Conxita Marsol i Gerard Estrella en la presentació de la recollida porta a porta al Cedre.

La recollida porta a porta millora en un 80% la segregació de residus


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: T.L/ Comú d'Andorra la Vella

La implantació de la recollida de residus porta a porta a la zona del Cedre i de Terra Vella ha estat “un èxit”. Així ho constata el conseller de Sostenibilitat i Innovació del Comú d’Andorra la Vella, Gerard Estrella, que explica que després de més d’un any de funcionament al Cedre, i de tres mesos a Terra Vella, s’ha registrat “entre un 75% i un 80% de millora de la segregació de residus” en tots dos barris. Uns resultats “interessants i importants” que fins i tot han sorprès els integrants de la corporació local, ja que Estrella admet que “no esperàvem aquesta reacció”.

Amb aquestes xifres a la mà, doncs, remarca que “estem molt contents, ha estat un èxit i n’estem satisfets”. Per aquest motiu ja tenen sobre la taula voluntat d’estendre el mateix sistema a altres zones de la parròquia, si bé “encara no estan definides”.

Estrella posa més dades sobre la taula. Al Cedre, abans d’implantar el porta a porta, “recollíem uns 80 quilograms de brossa” i després dels primers mesos de la prova pilot la quantitat es va incrementar fins a 450 quilograms. I a Terra Vella, el mateix. “Hem passat de recollir també uns 80 quilos a uns 700 de residus sòlids urbans, 120 quilos d’envasos, 100 de vidres i 40 de cartró cada dia”. L’augment és “considerable” i “molt important” perquè “permet una reducció del cost d’entrada de residus a l’abocador i una gestió molt més sostenible dels residus”. Amb el nou sistema, doncs, s’ha vist que els ciutadans reciclen millor, es facilita el triatge i augmenten els quilos de residus que se separen.

Cal tenir present que l’objectiu de la corporació era millorar la recollida selectiva, “fomentar la separació en origen i la corresponsabilitat entre els ciutadans i l’Administració”. El conseller de Sostenibilitat i Innovació de la capital afirma que la fórmula “és interessant per a tothom” perquè en fer la separació en origen, “l’empresa que recull sap què recull, qui ho rep pot separar més ràpidament i per tant, són costos que estalvies”. En canvi, si tot està barrejat, “cal mà d’obra i maquinària per fer la feina i a vegades la barreja fa que elements que es podrien reciclar no ho puguis fer, com passa quan hi ha un cartró tacat”.

Segons el conseller “la gent cada cop està més conscienciada amb aquesta idea i a poc a poc ho anirem estenent allà on puguem”. Amb tot, no avança on, ja que encara s’ha d’acabar de definir. “S’ha de parlar i pensar bé, en funció de la zona pots fer unes coses o altres”, apunta, afegint que les zones on és més complicat d’implantar és allà on predominen bars i restaurants, però en canvi, és un sistema molt útil en zones residencials. De la mateixa manera, no amaga que la resta de parròquies avancessin en la mateixa direcció i apostessin pel porta a porta. “Al final el reciclatge és un tema de país”, indica, destacant, això sí, que a la capital van ser pioners. “És on més població tenim, un gran volum de deixalles i volíem donar exemple”.

Pel que fa a la rebuda per part dels veïns assegura que ha estat bona, tot i algunes reticències inicials. “El missatge ha passat i la gent ho ha acceptat. Estem bastant contents”, afirma. De la mateixa manera, considera que el fet d’haver escoltat les queixes o neguits i haver fet adaptacions quant a l’horari i el nombre de recollides ha ajudat a una millor acceptació. Finalment, recorda que per a aquelles persones que per horaris no els sigui compatible el porta a porta, el Comú ha instal·lat minideixalleries on es poden dipositar els residus, també, de forma separada.

residus
recollida
porta a porta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte