Diari digital d'Andorra Bondia

La recollida selectiva d'oli vegetal s'incrementa un 13,5% en els darrers quatre anys


Escrit per: 
Agències

El 2011 les deixalleries andorranes van recollir 247,52 tones d'olis vegetals, una xifra que des del 2007 ha viscut un augment del 13,54% i des de l'inici d'aquest servei, el 1997, ha crescut gairebé en un 400%, segons les dades del Centre de Tractament de Residus i el Pla Nacional de Residus del Govern d'Andorra.

Actualment aquest residu es recull als establiments hotelers i de restauració i s'exporta a Catalunya per elaborar-ne principalment biodièsel, com va explicar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, durant la presentació del 7è Concurs d'iniciatives ambientals.
Des del 1997 el Govern d'Andorra va adjudicar el servei de recollida d'oli de fregir prop dels grans productors com hotels, restaurants i bars. Aleshores hi participaven uns 450 establiments i se'n recollien una mica menys de 50 tones, segons les dades del Pla Nacional de Residus. El 2011 aquesta xifra ha arribat fins als 650 establiments aproximadament i les 247,52 tones d'oli, el que suposa en aquest cas un creixement exponencial de prop del 400% respecte a l'inici.
El 2004, la llei defineix que per tal d'assolir els objectius de reutilització i reciclatge establerts al Pla nacional de residus, els productors singulars de vidre, paper i cartró, envasos, pneumàtics i altres residus reciclables com l'oli vegetal tenen l'obligació de dipositar-los en els contenidors pertinents o lliurar-los a la recollida selectiva.
Posteriorment, al 2008, el Govern va aprovar un decret per declarar el sector de l'hostaleria com a productor singular, de manera que ha de complir amb els requisits esmentats. 
D'altra banda, també s'han realitzat algunes accions de sensibilització, com la visita a 288 restaurants i bars el 2007, les inspeccions a locals per a l'aplicació del decret el 2009 i la distribució de sotagots de la campanya Fita: reciclar el 2010.
Així, en els darrers quatre anys s'ha passat de recollir 218 a gairebé 250 tones d'olis usats, el que suposa un augment del 13,54% des del 2007 fins al 2011.
Actualment la recollida als bars, restaurants i hotels va a càrrec de l'empresa Recollida selectiva de residus A.V.G. que lliura contenidors de 60 litres als diferents locals i quan els tenen plens, els passa a recollir. Finalment, els olis vegetals són exportats a la societat gestora Cavisa que està ubicada a Catalunya i s'encarrega de processar els residus perquè puguin ser reciclats com a combustible.
Els particulars poden portar l'oli de fregir a les deixalleries perquè segueixi el mateix procés. 
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte