Diari digital d'Andorra Bondia
Fins a un 5,5% dels enquestats assegura que no li interessa obtenir el passaport andorrà.
Fins a un 5,5% dels enquestats assegura que no li interessa obtenir el passaport andorrà.

La renúncia a la nacionalitat és el motiu principal per no fer-se andorrà


Escrit per: 
M.S. / Foto: Agències

No voler perdre la nacionalitat d’origen tenint en compte que amb la legislació vigent no s’accepta la doble nacionalitat continua sent el principal motiu pel qual les persones que porten vint o més anys residint al país no volen fer-se andorrans. 

Així es posa de manifest, si més no, en els resultats de l’Enquesta d’opinió política 2021 del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES), on el 23,5% dels ciutadans no andorrans i que podrien ser-ho per anys de residència afirmen no fer-se’n per no perdre la seva nacionalitat d’origen.

Fins a un 10,2% dels enquestats assegura que no s’ha plantejat fer-se andorrà o que no és entre les seves prioritats, a la vegada que un 9,1% manifesta que no ho necessita. Així mateix, fins al 8% dels interpel·lats no veu avantatges a tenir la nacionalitat andorrana i considera que no val la pena, un 6,6% no es fa andorrà pels vincles i la identificació que assegura mantenir encara amb el seu país d’origen, mentre que un 5,5% dels ciutadans preguntats afirma que no li interessa ser andorrà i fins a un 4,6% admet que per mandra ho ha deixat passar.

L’enquesta del CRES, feta a 419 ciutadans andorrans i 384 d’altres nacionalitats, 205 dels quals residents de més de vint anys al país, escollits de forma aleatòria entre el 30 d’abril i el 13 de maig, evidencia també que un 2,9% dels que podrien ser andorrans no vol ser-ho, el mateix percentatge dels que mantenen que no se’n fan per tots els tràmits i papers que han de fer. 

En aquest sentit, un 2,5% diu que no ho fa pels exàmens, el mateix percentatge dels qui asseguren no fer-se andorrà per la llengua, ja que no parlen prou bé el català, mentre que un 1,2% diu no fer-ho per les traves en el procediment per poder obtenir la nacionalitat.

De l’estudi destaca també que fins a un 2,5% dels enquestats manté que fins ara no podia fer-ho, i un 2,6% assegura que ho està tramitant o que ho pensa fer. Finalment, un 2,1% diu no es fa andorrà perquè té previst marxar del país, un 0,8% manifesta que s’ho està pensant i un 0,4% afirma que desconeix que podia fer-ho, el mateix percentatge que destaca que no es fa andorrà perquè per viatjar és més fàcil fer-ho amb un passaport de la Unió Europea.

D’altra banda, i ja del total de ciutadans no andorrans enquestats independentment dels anys de residència al país, fins a un 85,3% assegura que votaria en les eleccions si pogués fer-ho, un 12% diu que no ho faria i un 2,7% o no ho sap o no respon la pregunta.

Dels que afirmen que votarien, el 44,1% diu que no sap a qui votaria en unes eleccions generals, mentre que un 33% manifesta que ho faria per Demòcrates per Andorra, un 9,9% pel Partit Socialdemòcrata, un 3,3% per Liberals d’Andorra, un 2,1% per Terceravia i un 0,3% per Progressistes-SDP. Un 6% votaria per altres formacions i un 0,3 assegura que ho faria en blanc.

Pel que fa als que no participarien en uns comicis, el 54,4% assegura que no li interessa, un 20,4% que no vota mai, un 9,2% que no és el seu país, un 8,6% que no serveix per res, ja que no confia en els polítics, i un 5,5% manté que no sabria a qui votar perquè no li agrada o se sent representat per cap de les formacions. 

 

El 10% de votants del PS votaria DA si hi hagués eleccions avui

Fins a un 10,3% dels electors que van votar el Partit Socialdemòcrata en les eleccions generals del 2019 votarien a Demòcrates per Andorra si hi hagués comicis avui, segons posa de manifest l’Enquesta d’opinió política 2021 del CRES, que evidencia també que el 62,8% dels votants socialdemòcrates del 2019 repetirien avui, mentre que un 6,7% votaria altres formacions i un 20,1% no sap a qui votaria.

En el cas de DA, fins a un 78,4% de les persones que afirmen que els va votar el 2019 els tornaria a donar suport si es fessin avui eleccions, mentre que un 17,6% dels votants demòcrates assegura que no sap a qui votaria. Un 0,7% afirma que votaria en blanc, el mateix percentatge que manté que votaria Liberals d’Andorra i Partit Socialdemòcrata, mentre un 1,9% votaria altres formacions.

Pel que fa a L’A, només el 56,2% dels enquestats que manifesta que els va votar a les darreres generals ho tornaria a fer si es fessin ara eleccions, mentre que un 17,3% manté que no sap a qui votar. Quant al canvi de vot cap a d’altres partits, un 9,4% dels votants liberals del 2019 assegura que votaria DA, un 5,8 el PS i un 5,7% Terceravia+Unió Laurediana. El 5,8 restant votaria en blanc.

Quant a Terceravia, és la formació de les que tenen representació parlamentària a qui menys tornarien a votar els seus electors de fa dos anys. Així, només el 46,5% de les persones enquestades que mantenen que van votar Terceravia el 2019 ho tornarien si es fessin els comicis avui mentre que un 48% afirma que no sap a qui votaria i un 5,5% assegura que votaria d’altres formacions.

De les formacions que no van obtenir representació parlamentària el 2019, l’enquesta del CRES només reflecteix dades de Progressistes SDP, si bé el nombre de persones que afirmen que van votar aquesta formació fa dos anys és molt petit en relació amb els enquestats que diuen que van votar d’altres formacions. Tot i això, de l’enquesta es desprèn que el 27,4% de les persones que van votar Progressistes-SDP ho tornarien a fer, mentre que un 72,6% no sap a qui votar.

renúncia
nacionalitat
és
motiu
principal
no fer-se
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte