Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns dels processats esperen que acabi al més aviat possible el judici.
Alguns dels processats esperen que acabi al més aviat possible el judici.

La represa del judici del ‘cas BPA’ genera interrogants a les parts


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La continuació del judici de la causa general de BPA marcada per al 16 de setembre suscita diferents incògnites a algunes de les parts del cas. Un dels interrogants és si es podran plantejar noves qüestions prèvies tenint en compte que hi ha una nova composició del tribunal, amb el magistrat Jacques Richiardi com a nou membre. Un altre dubte és si es podrà demanar una nova impugnació dels magistrats. El que sí que està clar és que el Tribunal de Corts haurà d’executar abans de la vista la sentència dictada pel Constitucional el 15 de març passat, que ordena retirar 15 CD de gravacions de converses telefòniques d’un exdirectiu del banc vinculades al cas Petrov i que la fiscalia tenia com a peça clau de l’acusació. Aquest fet també ha provocat la pregunta de si altres de les proves del sumari seran novament qüestionades davant la decisió del TC.  
El Tribunal de Corts ha de comunicar a totes les parts per providència o resolució aquesta retirada de les escoltes telefòniques que el TC li ha ordenat. Les defenses dels processats esperen que en un termini d’entre quinze dies i un mes es pugui procedir a aquesta anul·lació de les proves. 
Jesús Jiménez, advocat del  principal processat, l’ex-conseller general de BPA, Joan Pau Miquel, considera que un cop el tribunal anul·li aquestes proves i fins  a la data de continuació del judici tindrà temps per resoldre altres qüestions que s’han plantejat o s’aniran plantejant. Per la seva part, aquesta defensa continua mantenint que està tranquil·la perquè “estem davant d’un judici d’uns fets d’evasió fiscal, d’uns diners que no tenen cap delicte d’origen i per tant no estem davant d’un cas de blanqueig de diners”, va dir. 
El lletrat Marc Maestre, que representa altres processats, destaca que alguns d’ells ja tenien ganes que s’iniciés de nou el judici “perquè volen que tot això s’acabi al més aviat possible”. D’altres, segons Maestre, tenen altres estratègies processals i consideren que aquesta causa hauria d’esperar a resolucions d’altres casos lligats a ella que encara estan pendents de jutjar a Espanya. 
Per part d’algunes acusacions particulars, malgrat que no tenen cap processat per defensar, consideren que tenir una data marcada al calendari és important “perquè els acusats també tenen dret de ser jutjats ràpidament”, va comentar l’advocada Sophie Bellocq, que defensa els interessos de clients de BPA.  Bellocq va criticar que una de les parts, fent referència a l’advocat Josep Antoni Silvestre, que ha presentat un seguit de recusacions, “estigui jugant a aquest joc de retardar sempre la vista”. 
Altres parts del judici remarquen que la demora del judici no és una qüestió tan greu si es té en compte que actualment Corts està jutjant fets delictius de fa més de 10 anys. Les recusacions de diferents magistrats, però, sí que han qüestionat els recursos personals del Consell Superior de la Justícia, segons diuen altres.
El que sí que tenen totes les parts, és la comunicació de Corts de la data de la continuació del judici amb un calendari i horari setmanal. A més, Corts també ha demanat al Constitucional una còpia de la sentència que dicta la retirada del cas de  totes les gravacions que havien de ser reproduïdes durant el judici. Serà el nou tribunal, presidit per Enric Anglada, i acompanyat per Concepció Barón, que també formava part del tribunal d’aquesta causa, i Richiardi, qui determinarà si s’accepten més qüestions prèvies o comença el judici mentre es resolen paral·lelament altres qüestions  obertes o noves. 
Si es fa per un ordre habitual, i no es tenen en compte més qüestions prèvies, el primer a comparèixer hauria de ser el processat amb més imputacions o pena sol·licitada, és a dir, Joan Pau Miquel; tot i això es pot canviar l’ordre de declaracions dels processats. 

represa
judici
'cas BPA'
genra
interrogants
parts
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic