Diari digital d'Andorra Bondia
Albert Font i Helena Mas durant la compareixença d'aquest matí.
Albert Font i Helena Mas durant la compareixença d'aquest matí.

La reproducció assistida entrarà per la CASS a partir del 2 de gener


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

La CASS cobrirà les tècniques de reproducció assistida a partir del 2 de gener. Així ho va aprovar aquest dimecres el consell de ministres i ahir ho han exposat aquest matí el ministre de Salut, Albert Font, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. En concret, la cartera de serveis finançarà el 75% de fins a dos cicles per a la fecundació in vitro i la inseminació artificial en el cas d’acudir a un centre públic i el 20% si els tractaments es fan en un centre privat. Aquesta cobertura s’ampliarà fins al 90% en el cas que sigui necessària una punció ovàrica, ja que requerirà hospitalització. El reemborsament s’efectuarà quan es presentin les factures a la CASS.

Tenint en compte motius terapèutics, hi podran accedir les dones d’entre 18 i 42 amb infertilitat acreditada per un informe mèdic o bé que no s’hagin pogut quedar embarassades en un termini mínim de dotze mesos. També les dones sense cap fill previ i parelles sense cap fill previ en comú. Igualment, hi podran accedir les persones que ho tinguin indicat per patologia o antecedents hereditaris. En canvi, estaran excloses del finançament públic quan hi hagi una esterilització prèvia voluntària o bé una contraindicació mèdica documentada al tractament d’esterilitat o a la gestació. 

La previsió amb què treballa Salut és que hi hagi entre 130 i 150 demandes anuals de reproducció assistida i que per tant calguin entre 120.000 i 250.000 euros anuals per finançar aquests tractaments. Tal com ha explicat Font, han fet aquest càlcul tenint en compte que l’any 2019 hi va haver 130 dones que van rebre medicaments estimulants de l’ovulació. El ministre ha reconegut que es tracta d’una forquilla molt àmplia però va remarcar que cal preveure que aquests tractaments s’aniran encarint. A més, ha insistit que es tracta d’una proposta de preus que és “un punt de referència inicial” i que s’anirà retocant quan sigui el cas.

De moment, la CASS no té centres convencionats perquè fins a l’aprovació d’aquest reglament amb les tarifes corresponents no ho podia fer, de manera que ara s’està treballant en la conveniació. De tota manera, Mas ha puntualitzat que encara que ara mateix no hi hagi cap conveni, “sabem que es pot accedir a centres públics a través de la CASS a Tolosa i Barcelona”. Quant al seguiment mèdic, es farà des d’Andorra a través de la via preferent. “Una vegada hi hagi la derivació el seguiment es farà com de forma habitual”, ha remarcat.

Tècniques i tarifes
A més de la inseminació artificial i la fecundació in vitro, que són els tractaments més comuns, el reglament inclou les tècniques del diagnòstic genètic preimplantacional i la criopreservació de gàmetes. Es tracta d’unes tècniques, ha indicar Mas, que donaran resposta a finalitats terapèutiques, preventives i d’altres situacions especials abans esmentades.

Entrant al detall de les tarifes, per al tractament de preservació de la fertilitat s’ha previst una tarifa de 621,5, incloent-hi la vitrificació d’ovòcits per punció, la crioconservació d’ovòcits per any a partir del primer any, la congelació d’esperma per ejaculació i la crioconservació d’esperma per any a partir del primer any. La tarifa per inseminació artificial és de 430 euros i la fecundació in vitro ascendeix a 3.248 euros incloent la punció ovàrica, la tècnica pròpiament dita de fecundació in vitro i la transferència. Pel que fa al diagnòstic genètic preimplantacional, la tarifa vindrà donada pel cost de la prova. En aquest sentit, la secretària d’Estat ha fet notar que tant els medicaments per estimulació ovàrica, com les ecografies, les analítiques i les visites mèdiques ja estan cobertes per la CASS.

En relació amb les tarifes, el titular de Salut ha detallat que estan basades en les que estan en vigor a països on aquestes tècniques es reemborsen. 

Parelles de dones també
Les parelles de dones també es podran beneficiar del finançament de les tècniques de reproducció assistida, sempre, és clar, que una d’elles justifiqui la infertilitat. Precisament en relació amb això, Font ha admès que “va ser objecte de debat”, i que finalment es va convenir que l’accés s’havia de fixar atenent a motius mèdics i no pas “en el model de vida de les persones”. Així, ha afegit expressament que “a qui vingui amb un diagnòstic no li demanarem amb qui viu. Ens hem volgut cenyir a l’aspecte purament sanitari”.

reproducció assistida
cass
gener

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Hi ha una cosa que no entenc. A l'article diu que podran optar a beneficiar-se: "També les dones sense cap fill previ i parelles sense cap fill previ en comú." Després pel que fa a les parelles de de dues dones, diu: "que una d’elles justifiqui la infertilitat". Pero aquesta quina classe de jugarreta tonta es? Haurem d'anar i dir que estem solteres o que amb la parella home no tenim fills en comú, pero no dir que la nostra parella es una dona? Pero quina mena de gentusa ha fet aquesta normativa? Es que la pega ha de ser ser lesbiana?
Entenc que, qualsevol dona haurà de justificar que presenta una patología médica o infertilitat primària independentmenr de quin gènere tingui la seva parella.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte