Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la visita a les noves instal·lacions de la residència l’Albó de l’Escola Meritxell, ahir.
Un moment de la visita a les noves instal·lacions de la residència l’Albó de l’Escola Meritxell, ahir.

La residència l’Albó guanya 30 noves places amb les obres de remodelació


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

Les obres de remodelació i ampliació de la llar-residència l’Albó de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) han permès guanyar una trentena de places, passant de les 40 actuals a 71. Tant la directora del centre, Celine Mandicó, com el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, van declarar ahir en la inauguració dels nous espais que amb l’actuació es podrà donar resposta a les necessitats que hi ha avui al país. De fet, Espot considera que la infraestructura s’ha dissenyat amb una perspectiva a llarg termini al mateix temps que va recordar que fins ara mai s’ha superat la quarantena de persones usuàries tot i que la presidenta de la junta rectora de l’EENSM, Pilar Díez, creu que amb la millora de les instal·lacions podria créixer la demanda.

En el cas que sorgeixin més necessitats, Mandicó aposta per la creació de pisos dins la comunitat en comptes d’ampliar la residència. Espot també va assenyalar que ja existeixen altres serveis, com el de l’assistent personal, que permeten a les persones amb un mínim grau d’autonomia no haver de recórrer a la institucionalització.
Les obres han tingut un cost de 2,5 milions d’euros, dels quals un 80% han estat aportats pel Govern (1,9 milions) mentre que la resta han vingut de donacions privades, i han consistit en la renovació total de les tres plantes de la llar-residència construïda a principis dels 90 i la construcció d’un nou pis. La intervenció també inclou quatre habitacions destinades al servei de Respir, per a estades temporals. Amb aquesta actuació, va dir Espot, s’ha passat d’unes instal·lacions amb un caire hospitalari i que no atenien a la diversitat dels usuaris a un model adaptat als “gustos i graus de dependència de les persones”. Així, hi ha espais pensats per a persones que necessiten suports molt intensos i d’altres per a persones amb un grau d’autonomia important. La directora del centre va indicar que la intenció és que els usuaris cada cop guanyin més autonomia i més participació en totes les decisions que es prenen en la residència i les llars residencials. Això també s’ha posat en pràctica en el projecte de remodelació de les instal·lacions, que ha tingut una participació activa dels usuaris, principalment a l’hora de decorar els espais en què viuran. A més, Mandicó va explicar que a partir d’ara, aquests nois i noies redactaran “les seves normes de convivència i com volen viure a casa seva”. En concret, “es tracta que se sentin a casa seva i que no tinguin el sentiment d’estar en una residència o institucionalitzats”, va declarar. D’aquesta manera, el que es vol és que els usuaris puguin viure com en un pis, assumint les seves “resposabilitats a nivell de la llar i a poc a poc anar fomentant l’autogestió”. 
La presidenta de la junta rectora de l’EENSM va subratllar els avantatges dels nous espais al mateix temps que va recordar que “la residència estava molt deteriorada” ja que “des que es va construir no s’hi havia fet pràcticament res per falta de pressupost, no per falta de ganes ni deixadesa”. També va apuntar que, per ara, no es preveu ampliar el personal del centre. 
Els treballs han permès habilitar onze habitacions dobles per planta, una habitació individual amb bany, cinc banys compartits i una sala d’estar amb cuina elevable. També s’han instal·lat dos ascensors, s’ha creat una nova entrada de serveis, una sala per a les famílies, una sala de reunions i dues rampes externes. L’edifici, a més, s’ha dotat de plaques fotovoltaiques.
Le noves instal·lacions es van inaugurar ahir amb la presència del cap de Govern, Antoni Martí; el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives; la subsíndica, Mònica Bonell, diversos ministres i consellers generals. 

 

 

 

residència l'albó
escola meritxell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic