Diari digital d'Andorra Bondia
Trasllat d'un resident de la Salita a la unitat d'hospitalització de El Cedre, on ja hi ha ingressats disset positius procedents del centre sociosanitari escaldenc.
Trasllat d'un resident de la Salita a la unitat d'hospitalització de El Cedre, on ja hi ha ingressats disset positius procedents del centre sociosanitari escaldenc.

La Salita des de dintre: el lament d'un sanitari desesperat


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La situació a La Salita és quasi desesperada. Com a mínim, segons l'Àngel, nom fictici d'un sanitari que hi presta servei i que vol conservar l'anonimat. Poc a veure, diu amb la visió que repeteix el ministre de Salut en la compareicença del migdia.Segons aquest sanitari, els problemes del centre sociosanitari escaldenc son sobretot dos: d'una banda, l'escassetat de personal; de l'altra, el material de protecció que el Govern sosté que té en les quantitats suficientsper proveir tot el personal sanitari, però que a La Salita asseguren que no els arriba: "Ens manca personal i sobretot material. Material, que no arriba mai, mascaretes que hem de reciclar fins a quinze dies, bates a les habitacions que han de durar torns sencers, fins i tot dies, i ni parlem de les ulleres de protecció, perquè no en teníem".

La situació extrema ha induït aquest treballador a explicar-se l'oblit de La Salita pel fet que és un centre privat: "El benvolgut ministre de Salut afirma que tenien estoc de material i que es repartirà per a tots els centres, però es veu que els centres privats no són dignes d'aquest servei que ofereix el Govern." El cas, continua, és que la falta de personal i d'equips de seguretat els genera "tensió" i "estrés": "Ens hi estem deixant la pell per cuidar persones grans, que són població amb molt de risc, i no se'ns proporciona el material adequat per atendre'l. Personalment, cada vegada que escolto la roda de premsa que es dotarà del necessari a tots els centres -repeteixo, tots els centres- sento la immensa frustració i impotència de no poder cuidar les persones que tenim a càrrec com hauria de ser".

Cal recordar que disset residents de La Salita han donat positiu per coronavirus i havien estat traslladats fins aquest matí a la unitat hospitalària instal·lada a El Cedre: "Se'ns trenca el cor de veure que es fiquen malalts. Se'ns trenca el cor de veure que han de marxar del nostre centre. Per sort, marxen a un centre públic, on sí que tenen el material necessari i que s'ha considerat que aqui no és d'utilitat. Ens consola veure que estaran en un entorn protegit, que tindran cura d'ells i que hi estaran bé", conclou amb una certa amargor. I insisteix finalment en les estressants condicions laborals amb que ha de lidiar el personal del centre, "esgotat de treballar en condicions impensables, fent torns de fins a 16 hores i sense dies de festa". El pitjor, diu, és el doble discurs oficial, perquè "no hem rebut cap ajuda de fora, ningú ha vingut a donar el suport al centre com també es va dir des d'un principi. Es va demanar ajuda exclusivament per a les entitats públiques però un cop mes, s'ha deixat de costat l'àmbit privat. Creiem que que en una situació d'aquesta magnitud hauríem de ser tots iguals. Tots som professionals sanitaris i som necessaris per sortir d'aquesta crisi."

Consultat el ministre de Salut en la roda de premsa d'aquest migdia si coneixia la situació de La Salita, Martínez Benazet ha assegurat que "si és així, no és presentable, no és admissible i no pot ser, perquè va contra les directrius d'aquest ministeri que s'atengui els pacients de coronavirus amb l'equip adequat."

Andorra
escaldes
la Salita
centre sociosanitari. coronavirus
Covid-19
benazet
Comentaris: 4

Comentaris

Crec que el Govern hauria d'intervenir la Salita. Som un país petit, com diu el ministre de Salut. Ho podem i ho hem de fer per consideració als usuaris i els professionals que els atenen.
Si és privada i el Govern no possa material, que ho posseïm els amos que tenen molta pasta.lo que no és normal amb els preus que paguen els usuaris que estiguin així el personal.
El govern controle el material medic actualment. Aixi que per mes diners que tinguin "els amos" no poden accedir a ell sense pasar per govern!
La informació que es publica es totalment falsa.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic