Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.

La segona dosi de la vacuna serà necessària per viatjar


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

El ministeri de Salut començarà a administrar demà les segones dosis de la vacuna de Pfizer a aquelles persones a qui ja fa 20 dies que se’ls ha punxat la primera i en els propers dies farà el mateix amb les d’AstraZeneca. La previsió és inocular més de 1.000 vaccins al dia. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha fet una crida a tothom qui li toca la revacunació perquè acudeixi a la cita perquè “és important per millorar la protecció i allargar-la en el temps”, alhora que ha advertit que disposar de la segona dosi del vaccí “serà un requisit que s’exigirà per desplaçar-se als països veïns i als llunyans”.

El ministre ha recordat que els requisits que s’inclouran en el passaport són els que ha fixat la Unió Europea, així que caldrà acreditar la vacunació completa, fins i tot que hagin passat 14 dies des de la segona dosi, disposar d’una TMA/PCR negativa o tenir un test d’anticossos positiu que indiqui que s’ha passat el virus i s’està immunitzat. “S’està acabant d’afinar”, ha dit, insistint que aquest estiu hi haurà “restriccions de mobilitat per a les persones que no demostrin una d’aquestes situacions”.

De la mateixa manera ha negat que no sigui necessària una segona dosi per aquelles persones que han passat la Covid-19. Hi ha alguns estudis que apunten que amb una sola dosi podria ser suficient, “però no tenim prou evidències ni prou coneixement”.

També ha insistit perquè aquelles persones que encara no s’hagin inscrit al registre previ de vacunació ho facin perquè així que arribin fàrmcs les puguin rebre. Per ara hi ha 43.850 inscrits. Martínez Benazet, però, no ha pogut concretar encara quan arribaran més vaccins per seguir immunitzant a la població. Només ha indicat que “molt aviat tindrem moltes vacunes”, ja que “tenim confirmat l’enviament de vacunes des de França i Portugal els propers dies”, i també se sap que al juny Espanya enviarà més vaccins de Pfizer. “Si no passa res, ni hi ha res fora de lloc, arribarem al 60 o fins i tot al 70% de població vacunable vacunada al juny, com a mínim amb una dosi”.

Dades
De fet, el bon rimte de vacunació que porta el Principat també és un dels motius que expliquen la bona evolució de les dades sanitàries i la frenada en l’avenç de la pandèmia. Avui tan sols s'han notificat 7 positius i s'han donat 18 altes, cosa que ha permès reduir d’11 el nombre de casos actius, que s'han quedat en 163. Des de l’inici de la pandèmia se sumen 13.671 contagis i hi ha 13.381 persones que han superat el virus. La taxa de reproducció se situa en 0,88.

A l’hospital només queden dos pacients ingressats a la planta Covid i el ministre ha indicat que a les escoles hi ha 3 aules totalment tancades i 10, parcialment. A més, hi ha 11 classes sota vigilància passiva. Precisament, sobre aquells malalts que les últimes setmanes han requerit atenció hospitalària, Benazet ha explicat que eren persones “no vacunades”.

Més convidats a casaments, batejos i comunions
Vista la situació i que la majoria de paràmetres per calcular els nivells de risc es troben a 0 o 1, el consell de ministres ha aprovat avui una nova flexibilització de mesures. Concretament tenen a veure amb batejos, comunions, casaments i altres esdeveniments socials on es permetrà que en espais interiors es passi de 40 a 100 assistents, sempre que aquesta xifra no sobrepassi el 50% de l’aforament i que se segueixin mesures especials com la realització de tests d’antigen ràpid als convidats. Pel que fa a les celebracions que es fan en espais exteriors, poden arribar a 200 persones si tenen un protocol específic validat per Salut.

En canvi, encara no hi ha data d’obertura per als locals d’oci nocturns. “Anem molt bé, però el virus encara està entre nosaltres i molta part de la població no està vacunada”, ha advertit, motiu que els fa ser “molt produents” a l’hora de decidir relaxació de mesures. La voluntat és que aquest estiu puguin funcionar i per això aquesta setmana es farà una reunió amb el sector per trobar els mecanismes que permetin disposar d’espai d’esbarjo amb seguretat.

 

Andorra
Salut
vacuna
segona dosi
viatjar
dades
contagis
positius
revacunació
benazet
ministres
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic