Diari digital d'Andorra Bondia
El recompte d’isards ha detectat una població absoluta de 1.217 animals a les muntanyes del país.
El recompte d’isards ha detectat una població absoluta de 1.217 animals a les muntanyes del país.

La Setmana de la caça de l’isard permetrà capturar 165 exemplars


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Cos de Banders

La comissió de seguiment de la caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, s'ha reunit avui per aprovar els plans de caça de l’isard del 2021. Tenint en compte les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny, s’han comptabilitzat un total de 1.217 isards en tot el territori. La dada absoluta mostra que la població es manté estable (l’any 2020 es van comptar 1.234 isards), tot i que s’han recomptat menys cabrits que l’any anterior. Així, després de la reunió es va aprovar l’ordre ministerial que fixa en 165 el total de captures permeses per a la Setmana de la caça de l’isard (16 menys que l’any passat per la disminució del nombre de cabrits) i de 20 isards en el vedat de caça d’Enclar.

Pel que fa a la Setmana de l’isard, que se celebrarà del 12 al 19 de setembre, el nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 973, superior als isards comptabilitzats l’any anterior (908). A més, també s’estableix considerant l’índex de creixement, que ha estat d’un 18,91% i l’índex de captura del 17,02%. El nombre total de captures permeses comporta que es pugui caçar un isard per cada colla d’un mínim de quatre caçadors, ja que s’han inscrit un total de 601 caçadors, 25 més que l’any passat.

El director del cos de banders, Ferran Teixidó, ha explicat que a la zona que va des del camp de Claror fins al Pas de la Casa, limitant amb la Cerdanya, “tenim una població molt bona i coincideix amb els recomptes que fan els agents rurals a la zona. De fet és la zona que ara mateix té millor salut i una de les poblacions més grans”. Pel que fa a la zona centre, la població es troba en creixement. “Fa 10 anys no hi teníem isards i ara n’hi tenim. Això és important perquè així es va repoblant l’interior”, ha remarcat. La zona del vedat de Sorteny i Ransol “és molt estable”, però en canvi sí que d’uns anys ençà s’ha detectat un problema a la zona del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, “on la població està baixant moltíssim”. Tot i que no hi ha una única causa que expliqui la situació, una d’elles és l’increment de muflons, sobretot a la part catalana. “Això ho intentarem arreglar amb els plans de caça del mufló, reforçant la caça per intentar que retornin els isards”. Amb tot, ha deixat clar que la disminució en cap cas es deu a la presència de cap malaltia com el pestivirus. “També hem de pensar en la quantitat d’activitat humana que hi ha a les muntanyes, que pot afectar els recomptes perquè els animals busquen tranquil·litat. És un altre dels factors, si es fan cursos o hi ha molta presència de senderistes els isards busquen refugi”, ha indicat.

Justament sobre el pestivirus el director dels banders ha exposat que en les analítiques que es van fer l’any passat no s’ha detectat cap problema a nivell de malalties. “Tenim una cabrada que va en augment tot i una disminució dels cabrits, però la població està molt sana”, ha assenyalat. De fet, en els controls fets a la reserva d’Enclar, on sí que hi va haver presència de pestivirus no fa massa, “les analítiques confirmen que un 65% de la població té anticossos. Per tant, el pestivirus està latent, però la immunitat de ramat els protegeix”. Un grau d’immunitat que des del cos de banders s’extrapola a la cabrada en general.

Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad, són del 23 d’agost a l’1 de setembre, ambdós inclosos, i cada colla haurà de ser de quatre caçadors com a mínim. Les captures previstes es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cada una de les colles d’un mínim de quatre caçadors. En cas que hi hagi captures restants es farà el sorteig d’aquestes el 3 de setembre entre els 153 caçadors que han col·laborat en els censos o que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior (l’any passat van ser 100 els caçadors col·laboradors). Les anelles de captura es podran recollir del 6 al 17 de setembre al Servei de Tràmits del Govern.
En la reunió de la Comissió es va recordar l’existència d’un punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura al Cos de Banders.

Caça al vedat d’Enclar
En referència al vedat de caça d’Enclar s’han comptat 244 exemplars. La població del vedat ha disminuït respecte a l’any anterior, tot i que s’han recomptat enguany 30 isards més a les zones perifèriques. La comissió de caça ha aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de dinou captures selectives i una de trofeu mascle, el que representa un índex de captura del 8%. El sorteig per aquest pla de caça està previst per al dia 3 de setembre.

De la seva banda, el president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, ha valorat les xifres del recompte com a “fantàstiques”, destacant que “la cabana continua creixent i això és un senyal boníssim”. A més, també ha remarcat la “bona tasca” de prevenció que es fa quant al control de malalties i ha expressat “satisfacció” pel fet que no hi hagi presència del pestivirus al Principat.

Pel que fa al desenvolupament de la setmana de Caça de l’isard, ha apuntat que “ara el que esperem és que ens faci bon temps i que no hi hagi accidents ni incidents”. Així, ha demanat que s’imposi “el respecte” entre tots els presents a la muntanya, caçadors, turistes i muntanyencs.

 

Setmana de la caça de l’isard
permetrà
capturar
165
exemplars
Comentaris: 2

Comentaris

Mai podré entendre als que obtenen plaer per matar animals i ho veuen com un esport. Colla de salvatges plens d'inseguretats que necessiten un arma a les mans, tan debó estigués prohibit!
"....capturer 165 exemplaires"? Je pensais qu'ils les tuaient !

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic