La Seu se suma a la Mobile
Drets i responsabilitat digital, habilitats i educació en l’àmbit virtual, cultura i entreteniment. Al voltant d’aquests tres eixos es desenvoluparan les activitats (28 espais de reflexió, tallers per a tothom i un dia per a les famílies) que des del 10 fins al 14 de maig desenvoluparà la Mobile Week a la Seu d’Urgell. Una ciutat amb tant de potencial en aquest àmbit, entre empreses, entitats i sobretot centres educatius (l’institut La Valira i l’escola Albert Vives com a punta de llança) “com no hauríem de fer una Mobile Week a la Seu? Seria un delicte”. Viaplana dixit. Més encara, recordava l’alcalde durant la presentació de l’esdeveniment: la Seu té “interès a convertir-se en el hub tecnològic del Pirineu”.
Per l’esdeveniment desfilaran joves alturgellencs amb molt a dir, com ara Marta Bertran Ferrer, premiada la passada edició amb el Dona TIC: l’enginyera informàtica alturgellenca ha estat fent el màster de fi de carrera al CERN, és a dir, al gran laboratori europeu per a la recerca nuclear, a Suïssa. Ho farà virtualment, perquè ara és a Nova York. També d’altres, amb una trajectòria per forjar-se, com Markus Urban, que presentarà el programa que va crear per jugar a escacs amb l’ordinador.
També es presentaran exemples pràctics, casos concrets, d’empreses del territori que s’han valgut de les noves tecnologies per millorar la productivitat. I experiències en àmbits com ara la telemedicina realitzades a la Fundació Sant Hospital i el centre Pediatria dels Pirineus. Precisament en aquest camp hi haurà veu andorrana, a través de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Els ciutadans podran també participar en els minitallers (quinze minuts de durada, cada dia, al pati de l’edifici cultural de Les Monges) que oferirà la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet per ensenyar com funcionaran els nous contenidors digitals, que s’espera que estiguin “ja” en funcionament, segons el vicealcalde, Jordi Fàbrega, que els va defensar com “una gran aposta per avançar en l’smart-city”.
La Seu va engegar el 2021 la participació en aquest desplegament territorial que la Mobile va iniciar el 2017. Es tracta de fer passos per aconseguir un “ciutadà cada cop més preparat per a aquesta digitalització de la societat, de la qual, amb la pandèmia, hem estat molt conscients”. Ho deia en la presentació Cristina Colom, representant de la Mobile World Capital Barcelona, que compareixia virtualment, amb la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany.