Diari digital d'Andorra Bondia
Canillo és la parròquia que va registrar un increment més important de superfície construïda autoritzada.
Canillo és la parròquia que va registrar un increment més important de superfície construïda autoritzada.

La superfície construïda autoritzada va augmentar un 35% l’any passat


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La superfície construïda autoritzada va créixer un 35% l’any passat. Així, si durant el 2016 es van autoritzar 49.969 m2, el 2017 la xifra va augmentar fins a 67.477 m2. Aquesta tendència no es va produir, però, a totes les parròquies ni amb la mateixa intensitat. De les dades facilitades pels comuns,  en destaca la superfície autoritzada a Canillo, que passa de 2.647 m2 a 22.000 m2, una variació de 19.353 m2 (és a dir, un increment del 731%). També la Massana registra un creixement important, del 71,2%. En aquest cas, es passa de 10.331 m2 el 2016 a 17.689 m2 el 2017. Els permisos d’obra responen a deu xalets, catorze ampliacions i dos edificis d’habitatges, a més de quatre altres construccions.

A Encamp, les dades de superfície autoritzada durant l’any passat van augmentar un 76,8%, i van passar de 6.484 m2 a 11.465 m2. Per tant,  es van donar llicències per a 4.981 m2 més que un any enrere. La major part de la superfície autoritzada, un 89,8%, es va destinar a la construcció d’edificis de nova planta, mentre que la resta van ser ampliacions d’edificis existents. 

Quant a la resta de parròquies, la superfície autoritzada va a la baixa respecte del 2016. Això succeeix a Andorra la Vella. Les construccions de nova planta van passar de 17.904 m2 a 10.012 m2, fet que suposa una reducció del 44%. Des del Comú de la capital van argumentar que aquesta caiguda pot ser per dos motius. D’una banda,  la revisió del pla d’urbanisme, que va comportat la suspensió de les autoritzacions d’obres. De l’altra, el fet que algunes persones esperessin veure què passava amb el percentatge de cessió en sòl urbà consolidat (que s’ha acabat reduint) abans de decidir-se a realitzar una obra. Escaldes-Engordany també va registrar una reducció de la superfície autoritzada. En aquest cas va passar de 8.889 m2 a 5.351 m2, fet que suposa una caiguda del 39,8%. Aquesta disminució també va ser per la suspensió de les llicències des de l’aprovació provisional del pla d’urbanisme, el 6 de setembre del 2017, van indicar des del Comú. A més, es va remarcar que les xifres constaten que no es fa gaire obra nova, tenint en compte que la major part respon a habitatges particulars,  però no a la construcció d’edificis de pisos.

A Sant Julià de Lòria la disminució va ser més important, del 80,7%. En aquest cas, va passar de 2.600 m2 a 500 m2. La major part eren habitatges, va informar el Comú. A l’últim, a Ordino, la superfície autoritzada es va reduir un 58,6%, i va passar de 1.112 m2 a 460 m2. El Comú de la parròquia va informar que durant el 2016 no hi va haver cap obra especial, al mateix temps que es va indicar que els metres quadrats autoritzats són dades que poden fluctuar força d’any en any. 

La superfície autoritzada de construcció permet conèixer les obres que estan en execució a diferència dels metres quadrats visats, que poden acabar sense realitzar-se.

 

Els arquitectes proposen fixar límits a la construcció per evitar noves situacions d’especulació

El Col·legi d’Arquitectes d’Andorra (COAA) considera que caldria establir algun mecanisme a la Llei del sòl per regular la construcció i evitar tornar a situacions d’especulació com les que es van viure i que “no han estat positives per a ningú”. Aquest sistema pot passar per fixar un màxim de metres quadrats l’any (potser calculat sobre la mitjana de la superfície construïda dels últims 40 anys), una xifra que no hauria de suposar un fre per a aquest sector. L’entitat també proposa rebaixar el quòrum necessari per desenvolupar plans parcials al 66%, un fet que permetria desbloquejar aquestes iniciatives però garantiria que no es facin amb presses (l’Acoda demana rebaixar-ho al 50%). Per altra banda, la degana del col·legi, Zaira Nadal, es va referir a la marxa del sector durant l’any passat. Tal com va indicar, la superfície d’obra nova visada sembla que ha frenat la tendència a la baixa tot i que el 2017 va ser el tercer pitjor any dels últims disset. “Sembla que per fi estem sortint de la crisi global”, va dir i va remarcar que potser ara el que toca és centrar-se més en la reforma. La previsió del sector és que aquesta tendència a l’alça es mantingui durant aquest 2018.

 

construcció
superfície autoritzada
Col·legi d'Arquitectes
llei del sòl

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte