Diari digital d'Andorra Bondia
Si un fet caracteritza la tardor són els colors de les fulles dels arbres.
Si un fet caracteritza la tardor són els colors de les fulles dels arbres.

La tardor tornarà a arribar tard


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: Facundo Santana

La tardor astronòmica, és a dir, el dia de l’equinocci de tardor, és enguany el 23 de setembre. Però realment serà aquest dissabte quan comenci la tardor? Segons la investigadora d’Andorra Recerca i Innovació (ARI) Clara Pladevall arribarà amb dos o tres dies de retard, almenys des del punt de vista fenològic. Pladevall s’ocupa del projecte Phénoclim, una iniciativa de ciència ciutadana sobre com s’adapta la vegetació al canvi climàtic.

“Creiem que tornarà a arribar tard, com l’any passat, i això ho sabem perquè les fulles dels arbres cauen més tard, un fet que succeeix pel manteniment de les altes temperatures, ja que l’estiu ha estat molt càlid i l’anterior també ho va ser, i també perquè hi ha hagut sequera”, va afirmar la investigadora de l’ARI.

Però quins són els arbres les fulles dels quals cauen més tard? Doncs el beç o bedoll, molt comú a Andorra, la moixera de guilla, comuna també però menys coneguda, i el faig, que també es fa servir per calcular aquest índex al Pirineu, tot i que no està present al Principat.

El projecte de ciència ciutadana requereix a participació, com el seu nom indica, de la ciutadania, sobretot de la població escolar, però també de qualsevol altra persona que s’hi apunti. Els responsables del projecte volen estimular la participació, perquè si no hi ha prou dades no es poden fer les estimacions, com va passar al Pirineu la primavera passada i també aquesta tardor. No així als Alps.

Segons Pladevall, “no ho podem saber del cert, ja que es calcula en funció de les mitjanes de totes les observacions i tampoc passa el mateix a totes les cotes i a totes les valls, on hi ha hagut temperatures i sequeres dispars”. Ara bé, va afirmar, “el que se sap del cert és que els canvis no només són per la temperatura, sinó que cada espècie reacciona diferent a cada altitud”. De fet, “si l’hivern ha estat càlid o fred, la primavera reacciona diferent, independentment de la temperatura de la primavera”. Ara, “en funció de les pluges de setembre, podria passar que les plantes que han estat en espera es recuperessin una mica i allarguessin el seu període”, ja que “alguns arbres es queden en espera fins que es moren o quan arriba un moment favorable”.

I com i qui fa les observacions? D’entrada, les escoles, ja que “és molt pedagògic i fàcil de fer”, però “és important que la ciutadania entengui la rellevància de la ciència ciutadana i s’apunti a projectes com aquest”, ja que “sense la gent no tenim prou informació”. Pel que fa als ciutadans voluntaris, es demana que les observacions es facin a prop de casa o de camí cap a la feina. S’han de triar dos o tres arbres dels mencionats i apuntar els canvis de fulla que aprecien cada setmana. A la tardor, en el moment que el 10% de les fulles han canviat de color i després quan ho han fet la meitat.

clima
vegetació
arbres
tardor
primavera
fulles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte