Diari digital d'Andorra Bondia
Més de 200 persones van participar ahir a la II Jornada Autea sobre trastorns de l’espectre autista.
Més de 200 persones van participar ahir a la II Jornada Autea sobre trastorns de l’espectre autista.

La Taula de l’autisme, síndrome de Down i discapacitat física, a punt


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

La presidenta de l’Associació d’afectats d’autisme (Autea), Inés Martí, va anunciar ahir la creació de la taula transversal de l’autisme, síndrome de Down i discapacitat física. Ho va fer en el discurs d’obertura de la segona jornada Autea dedicada als adolescents amb trastorn de l’espectre autista (TEA) “perquè és molt important que la persona tingui tots els suports”, va remarcar. La taula estarà formada pels ministeris de Salut, Educació, Afers Socials i Ocupació, i comptarà amb la col·laboració de l’Associació de Persones amb Discapacitat Funcional (Amida), l’Associació per la Síndrome de Down (ASDA) i Autea. El seu objectiu serà “anticipar polítiques, recursos i necessitats de les persones amb TEA, síndrome de Down i discapacitat física al nostre país”, va explicar Martí. D’aquesta manera, va continuar, amb el treball compartit, “es podrà ser més eficient en els recursos humans i econòmics, exigents amb els objectius, i eficaços en els resultats”. En aquesta mateixa línia, la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, va remarcar la importància d’un  “abordatge estratègic i nacional de tot el tema de l’espectre de l’autisme”.
De fet, Autea ja ha iniciat els contactes amb el ministeri d’Educació per fer més efectiu el treball conjunt i “identificar les qualitats de cada nen per intentar que pugui evolucionar segons les seves qualitats”, va assenyalar Martí. En aquest sentit, va dir que al país, amb l’escolarització inclusiva, les persones ja troben aquest suport, però després no hi ha aquesta continuïtat. Per això és molt important que hi hagi els suports individualitzats i adaptats a cada persona perquè del que es tracta al final és que siguin persones autònomes. En aquest sentit, també va subratllar que la formació dels professionals que els acompanyen és clau. Precisament sobre la inclusió dels afectats de TEA, Martí va remarcar que s’ha de treballar també amb les empreses “perquè creguin en el projecte”, i va manifestar que “si una persona amb TEA no està inclosa en la societat tampoc ho està la seva família”. També va emfatitzar que l’únic programa que hi ha al país específic per acompanyar els joves amb TEA és el promogut per la Fundació Privada Tutelar, Joves En Inclusió (JEI). Fenoll també s’hi va referir assenyalant que si aquest programa, que està en fase de prova pilot, si la supera, “formarà part de la cartera de serveis del Govern independentment del qui el gestioni”. A més, va assenyalar que “contra més programes s’ofereixin molt millor per a les persones i el país”, perquè fins als 16 anys, la qüestió està resolta, però després no, i s’han de “crear polítiques per donar cobertures a aquestes persones”.
La jornada va comptar amb diversos professionals i institucions que van explicar les seves experiències i els programes d’acompanyament de les persones amb TEA. Així, la doctora Amaya Hervás, cap de la Unitat de salut mental infantil i juvenil de l’hospital universitari Mútua de Terrassa, va dir que “només un 15% de les persones amb autisme poden portar una vida independent”, mentre que el 85% dels afectats “seran dependents tota la vida, encara que tinguin habilitats socials”. Segons Hervás, hi ha molt pocs recursos adaptats per a elles; en canvi, per a les que tenen autisme i discapacitat intel·lectual n’hi ha més.

Taula de l’autisme
síndrome de Down i discapacitat física
a punt

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte