Diari digital d'Andorra Bondia

La Taula d'Energia estableix criteris obligatoris per a reduir al màxim les pèrdues de calor en els edificis de nova construcció


Escrit per: 
Agències

La Taula d'Energia, formada pel ministre d'Economia i Finances, Pere López; els cònsols i representants de FEDA, segueixen treballant per la consecució d'un marc legal en matèria d'eficiència energètica.

En la reunió que han mantigut aquest divendres al matí, han decidit establir uns criteris per fer edificacions més ecològiques, que seran obligatoris per a les noves construccions, però no en els casos de petites reformes. Així mateix, segons ha explicat López, s'està estudiant si es podria aplicar una reducció dels impostos i taxes, com a complements de les subvencions, amb la finalitat d'ajudar a impulsar la reducció del consum energètic i el sector de les energies renovables.
L'objectiu fixat era tenir els reglaments relatius a l'eficiència energètica i les energies renovables aprovats al juny, però segons ha assenyalat López, pot ser que es retardin una mica. Els motius són, per una banda, que es volen fer arribar els esborranys al Col·legi d'Arquitectes, al Col·legi d'Enginyers i a l'Associació de Contractistes d'Obres per saber-ne el seu parer. De l'altra banda, els tècnics comunals han de treballar els reglaments relatius a la biomassa i la geotèrmia i això, segons López 'pot retardar el calendari marcat. El desplegament de la legislació també versarà sobre altres energies renovables aplicables a Andorra, com ara la fotovoltaica i la tèrmica.

López ha indicat que el pas següent a la publicació dels reglaments serà trobar fòrmules per incentivar l'activitat econòmica relativa a les energies renovables i ha recordat que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari una partida de subvencions en forma de crèdit extraordinari, com una de les mesures destinades a promoure aquest tipus d'activitats empresarials. A més, el ministre ha afirmat que amb 'moltes de les feines que es poden fer en renovació d'edificis o nova construcció', es pot fer que 'diners que marxen d'Andorra per la compra d'energia elèctrica o carburant' es quedin al Principat 'i consolidin una activitat econòmica', ja sigui relacionada amb la instal·lació d'equipaments, la certificació dels productes i serveis o el manteniment . De fet, com ha apuntat López, ja hi ha empreses que s'estan interessant per la biomassa o per l'energia fotovoltaica.
Sobre la biomassa, López ha assenyalat que 'té un cicle econòmic molt important per desenvolupar', i que permet aprofitar la fusta provinent de la neteja dels boscos, substituint en part els combustibles que cal importar de l'estranger. Segons dades facilitades pel Govern, la superfície forestal arbrada del Principat és de 16.500 hectàrees, i del 36% de les quals -unes 6.000 hectàrees- se'n podria fer un aprofitament sostenible. El 2008 es van aprofitar 1.800 tones de fusta procedent de l'esbrossatge, xifra que suposa uns 6.300 megawatts hora, l'equivalent al subministrament de fusta necessari per fer funcionar una caldera de dos megawatts durant un any. Segons un càlcul de l'aprofitament previsible sostenible, se'n podrien emprar 7.000 tones, que equivaldria a 24.500 megawatts hora.
 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic