Diari digital d'Andorra Bondia
Muntanyencs amb màniga curta i suportant la calor durant la benedicció de bestiar de Sorteny, la setmana passada.
Muntanyencs amb màniga curta i suportant la calor durant la benedicció de bestiar de Sorteny, la setmana passada.

La temperatura mitjana de l'estiu andorrà s'incrementa 0,29 graus per dècada


Escrit per: 
Agències / Foto: T.N.

El Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma), ha publicat aquest dimarts una actualització de la informació climàtica del país, dins l'Observatori de la Muntanya d'Andorra. Els resultats passen d'analitzar el període comprès entre el 1950 i el 2010, al període entre el 1950 i el 2015. Una ampliació del nombre d'anys que només fa que consolidar la tendència de l'augment de les temperatures que s'està vivint al país. Concretament, ha explicat la investigadora del Cenma, Anna Albalat, es pot afirmar que la temperatura de l'estiu augmenta a un ritme mitjà de 0,29 graus per dècada, i les temperatures màximes també per a aquesta estació de l'any creixen 0,33 graus per dècada. Es tracta de canvis "estadísticament significatius".

Anualment, la temperatura mitjana està creixent a raó de 0,18 graus per dècada, mentre que la màxima ho fa a 0,22 graus. I la mínima també creix, 0,15 graus cada deu anys. Són dades que no paren d'incrementar-se i que es van començar a disparar a partir de finals la dècada dels 80, ha remarcat Albalat. Les anomalies positives van iniciar-se sobretot a aquell període i es van disparar coincidint amb el canvi de segle. Des del 2000 i fins al 2015, deu anys han presentat temperatures globals més altes del normal. I tot apunta, ha avançat la investigadora del Cenma, que la tendència es mantindrà quan s'actualitzin les dades fins al 2020, acció que es farà tot i que l'anàlisi i avaluació de les dades és un procés llarg i complicat, ha recordat.

De fet, aquesta actualització s'ha dut a terme en el marc del projecte europeu Clim'Py (Caracterització de l'evolució del clima i provisió d'informació per a l'adaptació al Pirineu) dins el programa Interreg-Poctefa.

També en el marc d'aquest projecte s'han actualitzat indicadors climàtics proposats per l'Organització Meteorològica Mundial, 27 índex per mesurar de manera acurada la variabilitat de la temperatura i precipitació de manera que quedin apreciades les afectacions pel canvi climàtic. Un d'ells és el nombre de dies en què s'assoleix o supera els 25 graus de temperatura màxima dins una jornada. S'aprecia, en el cas andorrà, un increment d'aquests dies des del 1950. El 2015, per exemple, en va haver-hi 39 i el 1994 fins a 57. La tendència ha passat dels 10 dies de 1950 als 30 del 2015.

Al revés passa amb els dies en què no se superen els 0 graus. Fins a 26 dies d'aquestes característiques es van registrar el 1952, pels dos, per exemple, del 2014. La mitjana ha baixat fins als sis dies per any.

Menys precipitacions de baixa intensitat

Pel que fa a les precipitacions, el Cenma ha constatat un descens en el nombre de dies en què plou a intensitat baixa, sobretot per sota dels 10 mil·límetres (s'ha passat d'una mitja de 35 dies a una de 24). En canvi, amb intensitats per sobre dels 50 mil·límetres, no s'ha notat cap descens o canvi significatiu.

En Cenma recorda que les zones de muntanya, entre elles els Pirineus, són de les que presenten major vulnerabilitat al canvi climàtic. Per aquest motiu és important seguir recopilant i actualitzant dades sobre com aquest fenomen afecta el territori andorrà, remarquen.

temperatura
mitjana
s'incrementa
0
29 graus
l'estiu
Andorra
dècada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte