Diari digital d'Andorra Bondia
Un establiment hoteler del Principat.
Un establiment hoteler del Principat.

La UHA atribueix la reducció de llits hotelers a la nova normativa


Escrit per: 
M.S.C. / M.P.A. /Foto: BonDia

Les dades fetes públiques pel departament d’Estadística aquesta setmana mostren que durant el 2018 es van perdre 211 llits als hotels respecte de l’any anterior. Aquesta xifra, s’indicava, és el resultat de la suma de les capacitats que cada establiment ha declarat omplint el full de serveis i de preus, una declaració que es fa mitjançant el Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics (ROAT). El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va atribuir aquesta disminució a l’impacte del nou reglament relatiu a la classificació.
Així, aquesta normativa estableix unes mides mínimes per habitació així com la mida dels llits i la distància que hi ha d’haver entre aquests. Ramos va indicar que això ha obligat alguns establiments a fer modificacions per complir amb els nous requisits i aquestes han comportat una reducció de la capacitat. A més va destacar que en el cas que només tanqui un hotel ja estem parlant almenys d’un centenar de llits.
El president de la UHA va afirmar que “la dada [del nombre de llits] reflecteix com està el sector” i va afegir que “la seva salut és bona”. També va apuntar que l’increment dels hotels d’un i cinc estrelles (un 44% i un 5,3%, respectivament) i la reducció dels de dos, tres i quatre estrelles (-8,2%; -0,8%; i -1,2%, respectivament) són variacions irrellevants. El fet és que les inspeccions que s’han portat a terme fins ara, després de l’entrada en vigor del nou reglament de classificació, no han fet que cap establiment hagi baixat de categoria, tot i que Ramos reconeix que això “podria canviar”. Un aspecte que preocupava el sector, com són les llengües que es demanaven als recepcionistes, s’ha pogut “anar resolent”, ja que tan sols que n’hi hagi un amb aquestes competències és suficient. Precisament, durant aquest mes s’estan fent formacions a la Cambra de Comerç adreçades a aquest col·lectiu, que han tingut “força acceptació”. És per aquest motiu que el president de la UHA va celebrar l’interès que han anat posant els establiments en aquest aspecte.
Ramos també va parlar del creixement dels apartaments turístics durant el 2018. Les dades indiquen que els llits en aquest tipus d’allotjament han augmentat un 14,49%. En concret, han passat d’11.966 a 13.701, el que suposa 1.735 llits més. El president de la UHA creu que aquest increment ve motivat pel fet que estan aflorant apartaments que fins ara no es tenien registrats. La patronal preveu que pel 2019 aquest creixement continuï. Ramos destaca que aquest procés és positiu perquè permet reflectir la realitat tal com és. Així va explicar a l’associació que també hi ha apartaments turístics però que defensen que tothom pugui “jugar amb les mateixes cartes”. El ministre portaveu, Eric Jover, va valorar que no es pot parlar d’estabilització de les xifres i va recordar que la nova normativa és molt recent i, per tant, cal veure com evoluciona els pròxims anys, va dir. Amb tot, Jover va defensar que el sector està més controlat i regulat i que això “permetrà que no aflori de manera desmesurada aquest tipus d’allotjament i els que es desenvolupin, tinguin la qualitat suficient”.

UHA
atribueix
reducció
llits hotelers
nova normativa
nova
normativa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic