Diari digital d'Andorra Bondia
La UHA vol 5 anys d’adaptació a la classificació i el Govern uns mesos
La UHA vol 5 anys d’adaptació a la classificació i el Govern uns mesos

La UHA vol 5 anys d’adaptació a la classificació i el Govern uns mesos


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Paral·lelament a la Llei de l’allotjament turístic, el Govern i el sector han treballat en el nou reglament de classificació hotelera, que ja està pràcticament tancat. El temps d’adaptació als canvis, però, no genera consens entre les dues parts. El fet és que la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va demanar un període de cinc anys perquè els establiments es poguessin adequar a la normativa. L’executiu, però, considera que “uns mesos” ja són suficients. 
Segons explica el president de la UHA, Manel Ara, “un període molt gran d’adaptació no té sentit, però un de petit tampoc”, perquè cal tenir en compte que hi haurà establiments que hauran de fer reformes. Ara remarca que si un hotel es veu obligat a fer obres per mantenir la categoria necessitarà un cert temps, ja que ni tècnicament ni per la despesa que suposa ho podrà fer “en cinc mesos”. Des de la UHA es demana que es tinguin en compte els hotels més petits i amb menys recursos, tenint present també que venim d’un període en què hi ha hagut moltes dificultats per fer inversions. En aquest sentit indica que no serà el mateix que a un establiment li falti una cadira a cada habitació (una qüestió es pot solucionar en pocs mesos) que necessiti cent mampares de bany, canviar la meitat dels matalassos perquè tinguin el gruix que indica el nou reglament o fer modificacions a l’aparcament. 
Ara per ara, cada establiment ha de fer una simulació sobre la categorització. A partir d’aquesta veurà la inversió que necessita per mantenir les estrelles. Aquesta valoració també permetrà conèixer l’impacte que tindrà el nou reglament en el sector. En relació amb la transitorietat, el president de la UHA es va mostrar confiat que s’arribarà a un punt en què tothom estarà d’acord.
També la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va insistir que l’entitat demana un temps per adaptar-se a la normativa. Per l’associació, aquest període hauria de ser de sis mesos com a mínim.
Altres hotelers consultats també remarquen la importància que es permeti un període d’adaptació prou important perquè tots els establiments puguin incorporar els nous requisits. En aquest sentit, un hoteler d’Andorra la Vella destaca que la classificació que ara s’està treballant fa referència a dos àmbits. D’una banda hi ha els aspectes relacionats amb el servei, als quals és fàcil adequar-s’hi en uns mesos o fins i tot unes setmanes. De l’altra hi ha tot el que fa referència a infraestructures, com poden ser els canvis a les habitacions, als lavabos o a la instal·lació d’aire condicionat, entre d’altres. Aquest hoteler indica que cal ser conscient que aquestes modificacions no es poden fer en uns mesos. Així, exposa que “no és que els hotelers no ens hi vulguem adaptar”, tenint en compte que des del sector s’ha pressionat perquè la nova classificació s’aprovi al més aviat possible, però “cal ser realista”. Per això creu que aquest període d’adaptació hauria de ser com a mínim d’entre dos i tres anys. 
A l’últim, un hoteler d’Escaldes-Engordany destaca que el nou reglament de classificació és “molt exigent” i que “no té res a veure” amb l’actual. Per això està convençut que tindrà “conseqüències radicals”, com la possibilitat que alguns establiments baixin de categoria. Aquest hoteler afirma que està a favor de tot el que sigui apostar per la qualitat, però diu que cal tenir present que cada vegada el sector paga més impostos, que és un sector que s’ha caracteritzat per ser barat i que si ara cal fer inversió en infraestructures, les obres requeriran el seu temps. Davant d’aquest fet considera que la millor opció seria que hi hagués una elasticitat en el període d’adaptació i que s’ade­qüés a la situació de cadascú.

Alguns hotelers hi troben a faltar serveis

El reglament de classificació hotelera té en compte aspectes relacionats amb la infraestructura però també amb els serveis. Alguns hotelers, però, troben mancances en el segon àmbit. Així, exposen que, per exemple, en el text no es té en compte les facilitats que es donen per als ciclistes, al mateix temps que van recordar que fa uns anys s’havia potenciat que els hotels oferissin serveis adequats per a aquest perfil de turista. Per això una crítica al reglament que s’està treballant és que s’ha redactat tenint en compte la realitat de certs establiments del país.

UHA
adaptació
classificació
Govern
mesos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte