Diari digital d'Andorra Bondia
La unitat de diabetis es va crear l’any 2011.
La unitat de diabetis es va crear l’any 2011.

La unitat de diabetis té cura de 690 pacients, 170 dels quals són menors


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

La unitat de diabetis, ubicada a la segona planta de la clínica Meritxell, atén en l’actualitat 690 pacients, 520 afectats per diabetis de tipus 2 amb complicacions, coneguda popularment com la diabetis de la gent gran; i 170 afectats per la de tipus 1, una de les malalties cròniques més freqüents a la infància que s’inicia en nens i adults joves, d’aquí el nom de diabetis juvenil. El metge responsable d’aquesta unitat, el pediatra i endocrinòleg Manuel Carranza, explica que el servei que es dóna als malalts es fa a través d’un equip multidisciplinar, format de manera fixa per tres metges, dues infermeres i un dietista. I és que a més de la visita mèdica, es concedeix molta importància a la d’infermeria, que es dedica a l’educació diabetològica i la del dietista. La unitat també dóna cobertura a d’altres patologies que es deriven de la diabetis, per aquest motiu compta també amb un traumatòleg, un nefròleg i un psicòleg sempre que siguin necessaris. Per la seva experiència, els pacients atesos creixen “en  confiança i habilitats a l’hora de gestionar la malaltia”. 
El doctor Carranza afirma que Andorra és un país capdavanter a Europa pel que fa al finançament dels tractaments de la diabetis perquè des del mes de maig, gràcies a la cobertura de la CASS, “estem posant a molts pacients un sistema de monitorització contínua de glucosa”, vint dels quals són dels més innovadors i sofisticats, implantats sota la pell, com si d’un xip es tractés “i no hi ha cap altre país d’Europa que ho financi”, remarca. Igualment, s’han implementat més d’una trentena de bombes d’insulina subcutànies. El requisit per accedir a aquests dispositius és que el pacient sigui atès a la unitat de diabetis, on es porta un control exhaustiu de l’ús i la cura que es té dels mateixos “perquè són molt cars”. 
Pel que fa a la incidència de la diabetis de tipus 1 a Andorra, Carranza ha fet un estudi dels seus pacients, segons el qual en els infants menors de 15 anys, la incidència de la malaltia és de 22 pacients per 100.000 habitants i any, mentre que a Espanya és de 17, a Catalunya , de 12; i a França, de 18. “Estem com als països del centre d’Europa”, subratlla. 
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Diabètics d’Andorra, Madhu Jethani, considera acomplert l’objectiu que es van marcar d’aconseguir que la CASS cobrís el mesurador continu per a diabètics. Tenen previst organitzar més endavant dues conferències sobre la patologia del peu diabètic i la motivació del malalt per afrontar la malaltia.
Precisament avui se celebra el Dia mundial de la diabetis sota el lema Família i diabetis. En aquest sentit, el doctor insisteix en la importància de la prevenció i com la família pot incidir en positiu a l’hora de detectar els casos de diabetis si hi ha antecedents. A més, considera que “la prevenció és fàcil, a partir dels 40 anys hem d’anar al metge i que ens faci una glicèmia”.  Segons l’Organització Mundial de la Salut, la diabetis serà la principal patologia el 2030. Ara, hi ha al món 420 milions de persones que la pateixen, majoritàriament de tipus 2, causada pel sedentarisme i la mala alimentació.

unitat
diabetis
pacients
menors
690
170

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte