Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la Gala Pere Valls, que va tenir lloc ahir.
Un moment de la Gala Pere Valls, que va tenir lloc ahir.

La Unitat de la Memòria tindrà nous professionals per millorar l’atenció


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Unitat de la Memòria, que canalitza les persones que comencen a patir un deteriorament cognitiu, es va posar en marxa al gener i des d’aleshores s’han tractat unes 60 persones. Amb tot, Eva Heras, adjunta al director assistencial per a l’àrea de Cronicitat i Sociosanitari, explica que encara hi ha camí per fer i millores amb relació a la coordinació entre els metges de capçalera i els especialistes. És per això que l’objectiu és incorporar a la unitat un terapeuta ocupacional, una infermera gestora de casos i un geriatra, que ja està treballant al SAAS des de fa 15 dies. Aquests completaran l’equip actual format per un neuròleg i una neuropsicòloga.

Heras va posar en relleu la tasca que tindrà la infermera, que estarà operativa a partir del novembre. Aquesta figura ajudarà a fer de nexe amb l’antenció primària i amb les famílies, i en cas que el pacient tingui un desajust o un trastorn de la conducta es disposarà d’un telèfon per solucionar la situació. Pel que fa a les llistes d’espera, l’adjunta al director assistencial per a l’àrea de Cronicitat i Sociosanitari va explicar que el problema és que avui no s’està fent ús de la història clínia digital, contràriament al que s’havia previst. Davant d’això va dir que “cal procurar que s’utilitzi perquè això agilitzarà molt les visites i farà que no hi hagi temps d’espera”. A més, ara s’estan analitzant els circuits que es van crear i que cal millorar, una tasca en la qual ajudarà la infermera, ja que serà el contacte directe amb el metge de capçalera i es podrà prioritzar. A banda, s’està treballant amb l’hospital per tenir dos o tres llits de psiquiatria. Això permetrà que si una persona amb Alzheimer pateix un trastorn de conducta que no es controla pugui fer un tractament d’ajust a nivell hospitalari sense haver de passar per urgències. Aquestes millores es preveu desplegar durant l’any que ve. Heras també va destacar que des de la unitat es vol donar suport a les famílies dels malalts.
Heras va fer les declaracions en el marc de la 3a Gala Pere Valls, en què l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer va tornar a reivindicar un centre de dia específic per a aquests malalts. La presidenta de l’entitat, Montserrat Valls, va remarcar que el fet de no tenir aquest recurs suposa un problema, perquè persones amb cert grau d’autonomia han d’estar en un centre amb gent que té patologies o edats diferents.

 

 

alzheimer
unitat de la Memòria
centre de dia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic