Diari digital d'Andorra Bondia
Una nena d’uns dos anys, ingressada a la unitat maternoinfantil, va ser la primera a provar el cotxet elèctric donat per la FAF.
Una nena d’uns dos anys, ingressada a la unitat maternoinfantil, va ser la primera a provar el cotxet elèctric donat per la FAF.

La unitat maternoinfantil vol implicar les famílies en l’atenció hospitalària


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Papallones, floretes, arbres i globus, al passadís i a l’interior de les habitacions, sobre vinils pintats de colors inspirats en l’arc de Sant Martí, però amb un to pastel per transmetre “tranquil·litat i benestar”. Aquesta és la nova decoració de la unitat maternoinfanil situada a la primera planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. L’objectiu d’aquesta nova imatge és l’adequació dels espais físics de la planta que acull infants i també dones gestants per fer-los “més amables, més amigables” per als nens, segons el cap del servei de pediatria i de neonatologia de l’hospital, Josep Estrada. Es tracta, com va explicar, d’un dels temes que tenien pendents des de fa temps i l’han portat a terme amb l’assessorament de l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, amb qui hi tenen un conveni de col·laboració. 

La transformació visual, va afegir, no només respon a un canvi estètic en si mateix, sinó que forma part d’una filosofia que intenta fer que els nens i les seves famílies s’hi trobin més a gust. Això obligarà a fer canvis a nivell funcional, de circuits i de mentalitat per aconseguir que  la gent es trobi millor, intentar que els nens no se separin dels pares, de manera que els puguin acompanyar allà on s’hagi de fer qualsevol procediment, que se’n responsabilitzin i formin part de l’equip que té cura de la salut de l’infant. És aplicar el model de cures centrades en la família, “un concepte que s’està treballant no només a nivell pediàtric, sinó també a nivell global”. La gent no està aquí perquè li agradi, “així és que hem d’intentar facilitar la seva estada i fer-los partícips, sempre que es pugui, en l’atenció al seu infant”.

Estrada va anunciar que la direcció de recursos generals té la intenció de fer altres canvis en alguna altra planta i “no descartem que es pugui fer alguna actuació similar a nivell de consultes externes, d’hospital de dia o de bloc quirúrgic-obstètric”, en tots aquells espais on hi hagi nens o famílies amb infants. 

La unitat de neonatologia té 15 habitacions. Estrada va reconèixer que en algunes èpoques de l’any, com ara a l’hivern, a vegades han d’ingressar altres pacients d’edat adulta, la qual cosa procuren que no s’hagi de fer sovint. De fet, també en aquesta època de l’any hi ha més nens malalts, però considera que la capacitat que té és suficient i que ja es va decidir així després de fer un estudi sobre les necessitats existents. “Estem ben dotats”, va concloure.

En aquesta mateixa línia, es va manifestar el ministre de Salut, Carles Álvarez, que va assenyalar que l’hospital, en general, “està ben dotat”, tot i que hi ha èpoques que es tanquen algunes habitacions, però quan hi ha un pic d’ocupació, com ara a l’hivern, “es van adaptant segons els fluxos de pacients”. Igualment, pel que fa al personal, va dir que el nombre és l’adequat i que com altres activitats del país, com ara el comerç o l’hoteleria, fan les seves vacances en períodes de menys ocupació. Quant a la nova imatge de la unitat, va remarcar que així “l’estada serà més agradable tant per als qui hi treballen, com per als infants”. 

Cotxet elèctric per als nens
Coincidint amb la inauguració de la nova imatge de la unitat, la Federació Andorrana de Futbol (FAF) va fer entrega d’un cotxet elèctric, model Audi Q5, a la unitat, com un dels actes del programa de celebració del seu 25è aniversari. “Era una de les apostes més grans que teníem”, va afirmar el seu president, Víctor Santos. S’emmarca, va dir, en què “sempre estem a disposició d’ajudar els col·lectius que ho necessiten, a l’hospital o on sigui”. Tant Álvarez com Estrada van agrair el gest. Aquest últim va explicar que aquest cotxet servirà per traslladar el nen al bloc quirúrgic. Segons ell, és una manera d’introduir “elements de distracció i d’acompanyament que facin menys agressiva qualsevol de les nostres accions”. També va assegurar que n’intentaran incloure d’altres “per reduir els impactes dolorosos que puguin patir els nens” quan han de ser operats o se’ls ha de fer una analítica.

unitat maternoinfantil
implicar
famílies
atenció hospitalària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte