Diari digital d'Andorra Bondia
carbonera, vall del Madriu
carbonera, vall del Madriu

La Vall del Madriu disposarà d'un itinerari interpretatiu sobre el patrimoni siderúrgic


Escrit per: 
Agències

La comissió de gestió de la Vall del Madriu, juntament amb el departament de Patrimoni Cultural, estan treballant en un projecte per dotar la Vall del Madriu-Perafita-Claror d'un itinerari interpretatiu sobre el seu patrimoni siderúrgic. La directora de la comissió gestora, Susanna Simon, ha explicat que aquest itinerari permetrà donar a conèixer aspectes més amagats de la vall, més enllà dels elements de pedra seca de l'activitat agrícola i ramadera. Així, se senyalitzaran les restes de la farga, les carboneres i alguns camins desdoblats que servien per transportar troncs. L'objectiu és que l'itinerari interpretatiu pugui estar enllestit a l'estiu, però Simon ha afegit que la data de finalització dependrà dels recursos.

A banda d'aquest nou atractiu, per a aquest estiu està previst que s'ampliï el nombre d'activitats que acollirà la vall, amb l'ajuda de col·laboradors externs. Es faran dues sortides guiades, tallers d'etnobotànica, una sortida de pintura a l'aire lliure, i un acte per donar a conèixer els resultats de les prospeccions arqueològiques que han servit de base per fer l'estudi de zonificació. 

També està previst que, de cara a l'octubre, estiguin acabats els treballs per convertir el refugi de l'Illa en un refugi guardat, tot i que la instal·lació no s'obrirà al públic fins a la primavera vinent. Aquesta millora s'emmarca en l'objectiu de poder disposar d'una xarxa de refugis guardats per poder fer el tomb al país i en les recomanacions fetes per la Unesco en el sentit de millorar l'oferta de refugis de la vall. Actualment és un refugi lliure molt sol·licitat per pescadors i excursionistes francesos, i Simon ha dit que ja s'han rebut moltes demandes interessant-se per la nova instal·lació, tot i que no considera que el nombre de visitants es dispari ja que es tracta d'un equipament de difícil accés, que requereix un mínim de quatre hores a peu per arribar-hi. 

D'altra banda, la comissió de gestió ja disposa del primer esborrany de l'estudi de potencial turístic de la vall, que marca els segments de públic al qual poden dirigir les campanyes de promoció i les activitats que poden resultar d'interès. Així, aporta algunes idees com la possibilitat de potenciar el turisme d'observació d'estels o d'ocells, i d'activitats com és el ioga a l'aire lliure. Pel que fa al públic potencial, l'estudi conclou que cal dirigir-se a un turisme de proximitat. 

La comissió de gestió de la Vall del Madriu també treballa en una ordinació conjunta per als quatre comuns per homogeneïtzar les normes de la vall i les sancions corresponents. L'ordinació regularà l'accés motoritzat, les infraccions per actes vandàlics, les enceses de foc, etc. Actualment, tres comuns ja disposen d'ordinacions sobre aquesta matèria i Sant Julià està elaborant la seva, però, tal com ha explicat Susanna Simon, s'ha acordat que en paral·lel es treballi el reglament conjunt, que posteriorment serà aprovat per cada Consell de Comú. 

També en paral·lel, el Comú d'Escaldes-Engordany ha encomanat un estudi d'impacte per conèixer la viabilitat d'arranjar el camí d'accés, després que el projecte -que van demanar els cortalans per disposar d'algun tipus d'accés motoritzat- fos desestimat en no rebre la subvenció del Govern per la inexistència de l'estudi previ. Un cop es disposi d'aquest informe, que ha de dur a terme un especialista extern tal com va recomanar la Unesco, aquest mateix organisme també haurà donar el seu parer. 

El que sí que es durà a terme durant aquest 2016 és la rehabilitació de diverses cabanes de pastor, gràcies a la subvenció atorgada pel Govern. Aquesta actuació s'ha tirat endavant malgrat no tenir enllestit el pla de conservació, a causa del mal estat de les edificacions. El pla de conservació, l'edicte per al qual es presentarà a l'estiu, és el darrer document per completar el desenvolupament del pla de gestió, i es preveu que tingui un cost de 60.000 euros i que requereixi un any de treballs. El document haurà de fixar les actuacions que s'han de seguir en el futur per conservar tots els elements de patrimoni cultural que hi ha a la vall, que disposa de 1.500 estructures catalogades.

vall del Madriu
Partimoni Cultural

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte