Diari digital d'Andorra Bondia
La vall del Madriu explora un agermanament amb les Causses i les Cevennes
La vall del Madriu explora un agermanament amb les Causses i les Cevennes

La vall del Madriu explora un agermanament amb les Causses i les Cevennes


Escrit per: 
Agències

Una delegació de l’Entente des Causses-et-Cevennes visita el Principat entre aquest dilluns i dimarts per conèixer la vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC) i discutir dels termes d'un possible agermanament, que es podria materialitzar durant el 2018. 

Els agermanaments entre béns catalogats Patrimoni de la Humanitat és habitual ja que la Unesco promou l'associació o l'agermanament com una manera de fomentar l'intercanvi d'informació i experiència, entre països que sovint, però no sempre, tenen configuracions i reptes similars. Les Causses i les Cevennes són dos territoris del sud del massís central francès que s’estenen sobre més de 302.319 hectàrees. El bé és un paisatge de muntanyes i valls profundes representatiu de la relació entre els sistemes agropastorals i el seu entorn biofísic, especialment a través de les rutes de la transhumància. Des del 2011, les Causses i les Cevennes s'agrupen en la mateixa inscripció a la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco com 'Causses i Cévennes, el paisatge cultural de l'agropastoral de la Mediterrània'.

Tal com posen en relleu des de la comissió de gestió de la vall del Madriu, un possible agermanament permetria compartir experiències i models de gestió en matèria cultural i patrimonial, crear una xarxa de cooperació i solidaritat amb la qual es poguessin impulsar camps de treball o accions conjuntes de voluntariat, i crear sinergies d’intercanvi turístic, científic i cultural. Això es materialitzaria a través d’intercanvis tècnics, de personal o, fins i tot, de joves entre escoles, amb la creació de projectes d’investigació, amb la realització de publicacions conjuntes o exposicions itinerants, entre d'altres. En definitiva, es busca poder intercanviar experiències, fomentar l’assistència tècnica mútua i, sobretot, establir llaços personals i institucionals de gran força.

Millora de la senyalització a la vall del Madriu-Perafita-Claror

Durant la visita dels membres de la delegació de l’Entente des Causses-et-Cevennes, els responsables han exposat que la vall del Madriu treballa per millorar la senyalització interpretativa i de les entrades en tot el territori. En aquest sentit, s’ha fet un concurs nacional pel disseny i el subministrament de la senyalització de la VMPC. Es tracta de nou senyals a les entrades de la vall, i tretze senyals interpretatives a l’interior del territori protegit, en llocs clau com Ràmio, l’Estall Serrer, Perafita o la presa de l’Illa.

El contingut dels senyals s’ha consensuat amb els quatre comuns implicats. Tant l’elaboració dels plecs com en l’adjudicació del disseny guanyador s’ha comptat amb la col·laboració de Patrimoni Cultural. S’ha donat prioritat a la creativitat, l’efectivitat i el caràcter divulgatiu dels dissenys. El plec demanava que la senyalització tingués una imatge moderna i simple, però sobretot molt divulgativa, i que transmetés els valors naturals i culturals de la vall.

L’adjudicació del concurs puja a 24.300,40 euros i es compta amb una subvenció del Govern de 12.326,79 euros per la realització dels senyals interpretatius. A aquest cost caldrà aquí afegir el del transport dels senyals per la seva implantació dins la vall, que només es podrà fer amb mula o helicòpter. El termini d’entrega dels treballs és de vuit setmanes, però no es començaran a instal·lar els senyals fins a la primavera 2018, quan la climatologia ho permeti. Els alumnes del Lycée Compte de Foix participaran en la elaboració de dos d’aquests senyals.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte