Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover i el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, en la presentació de l’ampliació de Xena.
El ministre Eric Jover i el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, en la presentació de l’ampliació de Xena.

La velocitat de la fibra òptica de les escoles es multiplica per deu


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

El curs escolar ha començat amb dos canvis significatius que afecten la intranet que connecta els 35 centres educatius del país, la Xarxa Educativa Nacional Andorrana (Xena), que dóna servei a 11.000 alumnes i a 1.800 docents i a la qual es connecten 2.486 ordinadors de sobretaula i 3.500 dispositius sense fil. D’una banda, la velocitat de la fibra òptica s’ha multiplicat per deu, passant d’1 Gigabit per segon a 10. De l’altra, s’han ampliat les línies d’accés a Xena de 100 Megabits per segon (Mbps) fins a 1 Gigabit dels set equipaments escolars amb més tràfic. Es tracta de les escoles andorranes de segona ensenyança de Santa Coloma, Encamp i Ordino; l’escola andorrana de primera ensenyança de Santa Coloma; el Lycée Compte de Foix, el Centre de Formació Professional d’Aixovall i l’escola andorrana de batxillerat. En la resta de centres escolars també s’ha multiplicat per tres la capacitat de la línia passant de 100 Mbps fins a 300 Mbps. 

Per relitzar aquestes millores, s’ha hagut de renovar el maquinari tant d’Andorra Telecom com de Xena. El cost d’aquesta ampliació de la xarxa ha estat de 100.000 euros, finançats a parts iguals pel ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i Andorra Telecom. Segons va explicar el ministre d’Educació, Eric Jover, en la presentació del projecte, l’objectiu és “posar els recursos tecnològics a l’abast de l’educació” tenint en compte, a més, que la segona ensenyança del sistema educatiu andorrà es basa en l’ús de les tablets com a eina pedagògica fonamental. Segons Jover, aquesta ampliació de la xarxa permet més comunicació entre docents i alumnes, possibilita més immediatesa i permet l’accés als serveis de gestió educativa que estan allotjats al núvol. Per la seva banda, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va explicar que des de la parapública, “volem impulsar la transformació digital en el món educatiu, fomentant les TIC, des del compromís amb els més joves”. 

Educació i Andorra Telecom van signar l’any 2013 el conveni que va donar lloc a la creació de la Xarxa Educativa Nacional Andorrana per garantir la connectivitat i l’accés a internet des de les escoles dels tres sistemes educatius.

Aixovall, centre neuràlgic 
El Centre de Processament de Dades (CPD) de tots els centres educatius del país es troba ubicat al Centre de Formació Professional d’Aixovall. Allà hi ha els servidors que contenen i processen tota la informació de les escoles. La gestió de Xena es realitza des de l’àrea de Desenvolupament Tecnòlogic Educatiu, també situada a Aixovall. Els serveis que ofereix, segons el seu cap, Xavier Campuzano, van des de la solució de les incidències que es produeixen a la xarxa, la provisió dels equipaments tecnològics que necessiten els centres i la gestió de les wifis de totes les escoles. Campuzano també va explicar que d’aquesta àrea provenen les noves tecnologies que van apareixent al mercat per decidir sobre l’oportunitat d’aquirir-les. En aquest sentit, va manifestar que han de ser “prudents i agosarats alhora” en el moment de proposar noves adquisicions.  En aquesta àrea hi treballen vuit persones i compta amb un pressupost anual d’un milió d’euros.

velocitat
fibra òptica
escoles
multiplica
deu
Número de vots: 378
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic